Нови Пазар. Стефан Неманя, основателят на средновековната сръбска държава, е военен престъпник и е грешно да се кръщават училища на него. Той е автор на платформата за престъпления, по която по-късно са действали Радко Младич, Радован Караджич и Дража Михайлович. Тази „интерпретация“ на историята бе предложена от председателя на Партията на демократичното действие Санджак Сюлейман Углянин на пресконференция в сряда. Освен това той заяви, че сръбският президент Александър Вучич има „антибошняшки, унищожителни намерения спрямо бошняците и е един от вдъхновителите на геноцида в Сребреница“, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
„Новата провокация е само една от тенденциозните и политически инспирарани скандали, които сътвори Углянин през последните години“, отбелязва вестникът.
„Сърбите обявяват всички онези, които са извършили престъпления и геноцид срещу бошняците за национални герои и светци. Такъв е случаят и със Стефан Неманя, който е написал платформата за престъплението, за изтребването на нашите предци, богомилите и илирийците. На такъв престъпник бе дадена титла на светец. Дадоха си правото да кръстят основно училище в Нови пазар на този престъпник“, каза Углянин.
Според историческата версия на лидера на бошняците в Сърбия, Неманя е написал престъпната платформа на Събора в Нови Пазар през 1176 година.
„Стефан Неманя е извършил повече престъпления, отколкото Ратко Младич“, твърди Углянин. „Прочетете житието на свети Симеон и вижте за какво става дума“.
В същия стил Углянин, преди няколко години, каза в предаване, че Светият Сава е по-близо до босненците, отколкото до сърбите, което предизвика различни коментари в обществото.
„Свети Сава е по-близо до нас, а не до вас, а ние не ви го даваме, той е наш“, каза той тогава.
„Расим Ляич и Муамер Зукорлич полагат големи усилия, за да премахнат точката за преименуване на улиците от дневния ред на заседанието на Нови Пазар и Сеница“, добави още Углянин.
Той също така ги обвини, че са се опитали да предотвратят посещението на босненския член на президентството на БиХ Шефик Джаферович в Нови Пазар, но не са успели.

Агенция „Фокус“ припомня:

А ето и още от скандалите с Углянин в последно време:

На 5 ноември 2018 г., водачът на листата „Самоопределение“ Сюлейман Углянин, който победи на изборите за Национален съвет на бошняците (НСБ) отпразнува успеха в Нови Пазар като политическа победа, съдейки по виковете „Република Санджак“ на неговите поддръжници.
Докато провъзгласяваше победата на своята листа, Углянин заяви пред тълпата, че бошняците все още не са решили своя статут, както и че Александър Вучич е претърпял поражение в Нови Пазар, цитира думите му веснтикът.
Привържениците на НСБ прекъснаха речта на лидера си на няколко пъти, за да скандират „Република Санджак“, „Да живее знамето на Санджак“, „Сульо, ние те обичаме“, а освен това псуваха сръбския президент.
След оповестяването на резултатите от изборите, Углянин заяви, че НСБ е „обществено благо на бошняците“, което цели подобряване на Конституцията и гарантиране на правата им със закони.
Освен това, лидерът на листата „Самоопределение“ увери, че това са най-важните избори за бошняците от разпадането на бивша Югославия, защото те имат в Сърбия, както твърди той, „много нерешени въпроси и голям брой проблеми“.
Углянин също така твърди, че Съвета има законови правомощия да решава „натрупаните проблеми“ с представители на международната общност. Той обяви, че не е доволен от това, че неговата партия не е постигнала абсолютна победа, но посочи, че ще формира мнозинство със съветниците от листата „Vakat je”.
„Доволен съм, че сега имаме повече политически възможности да споделим отговорността и от това, че заедно ще имаме възможност да победим това чудовище и фашистко творение сръбската държава Сърбия, която иска да легализира геноцида и престъпленията, като средство за завладяването на територии и за решаване на политически въпроси“, заключи Углянин.

На 22 нормври, Действащият заместник-председател на Националния съвет на бошняците (НСБ) Есад Джуджо, в навечерието на сесията по встъпване в длъжност на новия състав на НСБ, публикува в „Туитър“ скандална карта на региона, за каквато я смята белградския ежедневник „Вечерне Новости“, в която територията на Сърбия е „разкъсана“ на „Кралство Сърбия“, Косово, Санджак и Войводина.
Както пише вестникът, картата на Джуджа е последната от цяла поредица провокации от лагера на Сюлейман Углянин (председател на НСБ)), който сложи Джуджа в листата за последните избори за НСБ. Преди само две седмици Углянин заяви пред своите поддръжници, че Сърбия, която определи като „фашистка държава“, „Иска да легализира геноцида и престъпленията като средство за завладяване на територия и решаване на политически въпроси“. Неговите поддръжници реагираха на това със скандирания: „Републка Санджак“, „Сульо, обичаме те“ и „Вучич – педераст“...
След този скандал, представителите на партията на Углянин „Самоопределение“ постигнаха коалиционно споразумение с партия „Vakat je”, (която бе подкрепена от Расим Ляич) и приеха нейните принципи, сред които са спазването на Конституцията и териториалната цялост на Сърбия. В новия скандал Джуджо наруши този договор, отбелязва „Новости“, като посочва обаче, че представителите на “Vakat je” в сряда не са пожелали да коментират този инцидент. Не се е изказвал по въпроса и Углянин.


Превод и редакция: Иван Христов