Кишинев. Полицията на Молдова е задържала в неделя на границата с Румъния опозиционния политик и ръководител на проруската партия „Нашей партии“ Ренато Усатов, завръщаш се в страната след няколко години в емиграция, съобщава електронното издание на вестник „Новая газета“.
Под охрана той е закаран в държавната прокуратура в Кишинев. На границата Усатов е посрещнат от няколко хиляди свои поддръжници, които първоначално са блокирали пътя на полицейските автомобили, но след негово обръщение към тях те отстъпили.
Усатов решава да се завърне в Молдова, където към него има заведени няколко наказателни дела, след приключване на политическата криза в страната и бягството на олигарха и председател на Демократическата партия Владимир Плахотнюк. Пред кореспондент на вестника, още на територията на Румъния, Усатов е заявил, че неговото съдебно преследване е по политически причини и е било инициирано от Плахотнюк. „Така считам не само аз, а дори и Интерпол, след като проучи материалите, представени от Молдова, се отказа да ме включи в своята база за разследвания“, заяви политикът.