Асеновград.. С изложби и безплатен музеен тур Историческият музей в Асеновград ще отбележи Европейската нощ на музеите. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на музея Иван Дуков. Той уточни, че по традиция в Асеновград Нощта на музеите се отбелязва ден по-рано отколкото в Пловдив, тоест днес, като целта е на посетителите да не им се налага да избират, а да имат възможността да станат част от всички събития.
В 17.30 часа днес в Историческия музей в Асеновград ще бъде открита изложбата „Бургазлийката през 30-те и 40-те годините на XX век”. Експозицията е дело на Регионален исторически музей - Бургас. В 18.30 часа пред сградата на музея, ще се състои джаз концерт на Веси Пашалиева – секстет.
В Етнографската къща посетителите ще могат да видят гостуващата изложба от Регионален исторически музей - Бургас – „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“, а в Старинното училище „Св. Георги“ продължава експозицията „Галерия Асеновград” с картини на асеновградски художници.
Директорът на Историческия музей в Асеновград Иван Дуков каза още, че в 20.00 часа ще започне традиционния безплатен музеен тур с посещение на трите музейни и на други емблематични сгради в града. Трите музейни сгради ще посрещат жители и гости на Асеновград с вход свободен за времето от 17.00 часа до полунощ.
Тони МИХАЙЛОВ