Брюксел. Съобщението идва след дебати за миграцията с фламандските националисти, съобщава във вторник вечерта европейското издание на американската медия Politico на електронната си страница.

Шарл Мишел е обявил пред депутати по-рано в същия ден, че ще представи на краля своята оставка, в резултат на правителствена криза по въпросите за международната миграция. След спора с партньорите от фламандските националисти той бе принуден да състави правителство на малцинството. В тези си усилия Мишел се опита да потърси подкрепа от опозицията в белгийския парламент, за да продължи правителството да функционира до федералните избори през май. Рано във вторник се опита да задоволи някои от безпокойствата на левите партии, но когато социалистите и зелените обявиха, че ще искат вот на недоверие за правителството, той реши да подаде оставка.
Ако кралят приеме оставката на Мишел, белгийците трябва да проведат федерални избори през 2019 година много преди предвидените.

Пактът на ООН за миграцията причини тревоги в редица други европейски държави, някои от тях се отказаха да участват в него. Други измислиха допълнителни „обяснения“, за да убедят политиците да го подкрепят.
Белгия е единствената страна, където дискусиите по тази тема доведоха до такава правителствена криза.

Превод и редакция: Ивелина Ватова