София. Правителството пое ангажимент, че няма да има намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след извънредна среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, представители на НОИ и синдикатите във връзка с въвеждането на новата формула при изчисляване на индивидуалния коефициент за отпуснатите от началото на годината пенсии. С променената в края на миналата година формула от 1 януари 2019 г. при изчисляването на пенсията отпадна възможността хората да избират трите най-силни години преди 1997 г., Не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам. Като мотиви за промяната бяха посочени две причини – да спрат опитите за измама при предоставянето на документи от вече несъществуващи работодатели и да се спре изкривяването на сумите заради липсата на таван на осигурителния доход преди 2000 година.
Във връзка с измененията Националният осигурителен институт (НОИ) подготви последваща оценка на ефектите от влезлите в сила разпоредби. От НОИ отчитат, че изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на индивидуалния коефициент ще ощети 31.3% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на индивидуалния коефициент на 11,9%, а увеличение в размера на индивидуалния коефициент ще имат 56,8%. В понеделник социалният министър Бисер Петков обясни пред журналисти, че ще се прави пълен анализ за влиянието на промените във формулата за изчисление на пенсиите. Тогава той уточни, че ще се изчакат заключителните данни на НОИ и след това ще се прецени дали има основания за отмяна на наложената формула и всъщност основателни ли са опасенията на института.
Във вторник след спешната среща при премиера стана ясно, че разговорите по темата ще продължат, за да не се допусне ощетяването на нито един пенсионер. „На тази среща бяха обсъдени всички възможности, за да няма бъдещи ощетени пенсионери. Говорим за бъдещи пенсии и за ефекта от една промяна, която е от 2014 г. и влиза в сила тази година“, обясни социалният министър Бисер Петков. „Целта на реформата, беше да се обвърже по-тясно измерването на пенсиите и тя да се изчислява на база осигуряване“, изтъкна той.
Вицепремиерът Томислав Дончев също успокои, че няма да има намаляване на пенсията на нито един пенсионер. „Искам ясно да кажа, че всички интерпретации, спекулации, че ще има намаляване на пенсиите са неверни. Те не са неточни, те са неверни. Никой няма право да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, на един български пенсионер“ заяви той. Дончев обяви, че правителството има амбициите още тази седмица да гласува отпускането на 53 млн. за Великденски надбавки.
Ася Гонева, член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт от КНСБ посочи, че още веднъж ще бъдат обсъдени възможностите за законодателни промени във формулата за изчисление на пенсиите да бъдат включени и годините от 1997 до 1999 г.
Управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов съобщи, че бюджетът за фонд „Пенсии“ към НОИ е 10 млрд. лв., които са достатъчни, за да покрият всички необходими разходи. „Няма да се допусне намаляване на пенсиите. В нито един момент не е стоял въпросът за намаляване на пенсиите“, увери Иванов и отбеляза, че до този момент няма нито една пенсия, отпусната по новата формула. Той уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули – по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер. Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата.
Според президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов се създава изкуствено напрежение в обществото и то трябва да бъде туширано. „Ние стигнахме до извода, че трябва да бъдат предприети мерки, и в двата варианта да няма ощетени в очакванията си. Все едно при каква разлика“, допълни той. Манолов уточни, че разликите на база симулация, които са правени в новата формула за изчисления на пенсиите, превишават 3 до 5 %. Той поясни, че при една пенсия от 450 лв., тази разлика ще бъде около 20-тина лв.
Гражданите да могат да избират формулата за пенсионирането си – за това призова омбудсманът Мая Манолова. „Като национален омбудсман заявявам категоричната си позиция срещу новата формула за изчисляване на пенсиите, която по данни от Националния осигурителен институт ще ощети над 31% от гражданите, които се пенсионират след 1 януари 2019 г.“, обяви Манолова и посочи, че е алармирала за проблема още през октомври 2018 г. „В позицията си предупредих, че при изчисляване на размера на пенсиите, с проекта се предвижда да се вземат предвид само доходи след 1 януари 2000 г., вместо от 1997 г., т.е. от момента, когато реално действа електронният регистър на НОИ. По този начин гражданите освен с невъзможността за избор на най-благоприятни години след 1997 г., са лишени и от допълнително още три години осигурителен доход“, посочи тя.
Манолова отбелязва, че по информация на НОИ през 2019 г. над 67 000 души ще придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, като от тях ощетени с по-ниски пенсии ще бъдат над 31%, или близо 21 000 души. Като решение на възникналия проблем тя предлага да се предостави възможност за гражданите да имат право на избор по коя формула да бъде определен размерът на пенсиите им. В случай, че не бъдат предприети законодателни промени за разрешаването на проблема, Манолова заяви, че ще сезира Конституционния съд.
Темата коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че проблемът с пенсиите е сериозен, а не спекулация както обясняват от правителството. Нинова отбеляза, че Бойко Борисов заедно с АБВ и „Обединени патриоти“ провежда целенасочена и последователна политика, с която ощетяват пенсионерите и бъдещите такива. По думите ѝ макар сега премиерът да заявява, че не иска да има ощетени пенсионери, на два пъти по време на негово управление народните представители одобряват стъпки в тази посока – веднъж през 2015 г. с мнозинство от ГЕРБ и АБВ и втори път през 2018 г. от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Лидерът на БСП подчерта, че и двата пъти партията ѝ е гласувала против тази реформа.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори, че правителството полага максимални усилия българските пенсионери да получават по-достойни пенсии и посочи, че затова се полагат усилия за за борбата с корупцията и за това приходните агенции да си свършат работата. По думите му страната ни е в топ пет на държавите с икономически растеж в ЕС и това дава самочувствие на правителството да говори за ново 10-процентно увеличение на доходите в бюджетната сфера през 2020 г. Цветанов отбеляза, че за осемте години на ГЕРБ в управлението, партията е изпълнявала своя ангажимент да дава два пъти годишно добавки за най-ниските пенсии - за Коледа и за Великден. „Да, действително тя не е чак толкова голяма, но говорим за 100 млн. лв. ежегодно. Това означава, че за осем години по сто са 800 млн. лв“, обясни още Цветанов.
Той припомни, че заедно с „Обединени патриоти“ са поели ангажимента да има увеличение на най-ниските пенсии. „Знаете от 161 лв. пенсиите отидоха на 180 лв. Следващата стъпка беше 200 лв. и да можем да се придържаме и към тези проценти на увеличени в така нареченото Швейцарско правило“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.