София. При мащабна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 12 юни в областите Русе, Велико Търново, Смолян и Благоевград беше неутрализирана група за незаконно производство и разпространение на тютюневи изделия. На 15 юни като участник в групата е задържан и служител на МВР, в Дирекция „Жандармерия“ към ГД „Национална полиция“. Задържането му е било в момент на транспортиране с личния му автомобил на 30 чувала тютюн за пушене. Установено е, че в повечето случаи полицаят е транспортирал тютюна с униформа, за да не бъде забелязан и спиран от колегите си. Той дори е паркирал автомобила с тютюна на паркинга на жандармерията, докато е бил на работа.
11 са привлечените към наказателна отговорност, сред тях е и полицаят. Говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева заяви, че групата е ощетила държавния бюджет с 3 млн. лева невнесен акциз. Има периоди, в които групата, е имала печалба от над 100 хил. лева. Действала е от началото на 2017 година на територията на цялата страна. Организирани са били три нелегални цеха с машини и съоръжения за омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично. Готовата продукция е била разпространявана в разфасовки по 1 кг – в пластмасови прозрачни кофички с надписи „Давидоф“, „Карелия“, Марлборо“ и „Кемъл“. По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени десетки адреси и автомобили. Иззети са над 360 кг готов тютюн за пушене, както и неголямо количество наркотични вещества. Тютюнът се е продавал за 45 лева на кг, при 152 лева акцизна ставка за кг по закон. Парите се изплащали към ръководителя на групата лично, в по-редки случаи по банков път или чрез системите за бързо разплащане. Установена е книжарница в Гоце Делчев, където се поръчвали етикети с надписи на известни марки тютюнопроизводители.
Прокурор Сийка Милева посочи, че по отношение на петима от лицата е поставена мярка „задържане под стража“, за двама мярката е „домашен арест“. По преценка на наблюдаващите прокурори по отношение на трима от членовете на групата е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“. Днес ще бъде внесено искане до Специализирания наказателен съд за искането за задържане под стража и на служителя от МВР.