Атина/Брщксел. Гърците, заедно с другите източно- и южно-европейци се чувстват по-самотни и социално изолирани от другите жители на Стария континент, показва проучване на общественото мнение, проведено от Joint Research Centre (ДРС) за Европейската комисия, пише електронното издание на гръцкия консервативен ежедневник Protothema.
Резултатите от анализите на ДРС се основават на данните от European Social Survey (ЕСС).
Изследователите от ДРС разглеждат два показателя. Един индикатор се основава на субективни чувства на самота. Той измерва количеството на „самотни хора“, т.е. тези, които се чувстват самотни.
Вторият показател се основава на специфични детерминанти на самотата, като честотата на срещите с приятели. Той измерва броя на „социално изолираните индивиди“, т.е. тези, които се срещат с приятели, роднини или работни колеги (извън работата) само веднъж месечно или по-малко.
Според този анализ около 30 милиона възрастни в Европа (7%) често се чувстват самотни.
Този брой достига до 10% в Унгария, Чехия, Италия, Полша, Франция и Гърция.
Най-нисък е делът на хората, които се чувстват самотни, в Холандия и Дания (3%), Финландия (4%), както и в Германия, Ирландия и Швеция (5%).
Над 40% от унгарците и гърците общуват само с приятели или семейство само веднъж месечно или по-малко. В Литва, Естония и Полша цифрата достига 35%.
В другия край на спектъра социалната изолация е най-ниска в Холандия, Дания и Швеция, като около 8% от възрастните се срещат само с приятели или със семейството си на месец или по-малко.

Превод и редакция: Иван Христов