София. В резултат на проведени съвместни действия на ГДБОП и специализираната прокуратура е установена и задържана организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления. Заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира, че интересното в случая е, че става въпрос за сделки, касаещи строително монтажни работи и саниране. „От една страна са поставени участници в групата, а от другата – различни общини в страната“, поясни той.
Директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов допълни, че разследването е започнало през октомври миналата година, а в хода му служителите от сектор „Данъчни престъпления“ развиват придобитата информация и изясняват механизма на престъплението – групата е учредявала търговски дружества на имената на лица с нисък социален статус за строително-ремонтни дейности или саниране и чрез тях кандидатствали за съответните дейности. След изпълнение на възложените обществени поръчки, съответно фирмите издавали фактури, по които възложителите плащали по банков път.
Зам.-ръководителят на Специализирана прокуратура (и наблюдаващ делото прокурор) Кирил Пейчинов коментира, че тези не са се осчетоводявали от фирмите, не се вписвали в счетоводните им регистри. Така се избягвало установяването и плащането на съответните данъчни задължения. „Само едно от дружествата, а те са около 20, контролирано от групата, не е внесло ДДС в бюджета в размер за над 380 хиляди лева“, уточни прокурор Кирил Пейчинов. Четирима от участниците в престъпната схема са привлечени към наказателна отговорност, на двама от тях е повдигнато обвинение за извършване на данъчно престъпление, а едно от лицата – за изпиране на пари. Операцията е проведена на 17 и 18 декември на територията на страната. Претърсени са множество адреси и автомобили, ползвани от групата. От банкови касети са иззети над 750 хиляди лева и 120 златни турски монети с лика на Ататюрк.
Операцията е част от съвместните усилия на институциите по една от приоритетните задачи – подобряване на фикса на страната и дисциплиниране на фирмите. “Само тази година са запорирани и иззети по дела на Специализираната прокуратура парични суми за над 50-60 млн.лв. Това за нас е важна насока за работа и приоритет на Специализираната прокуратура, обобщи зам.-главният прокурор. По думите му този метод е един от сериозните способи за борба с организираната престъпност. Само паричните гаранции по дела тази година са над 2.5 млн. лв. В този смисъл за нас мярката за неотклонение „парична гаранция“ е много сериозна, защото гарантира, че при едно отклонение, тези парични средства ще влязат в държавата“, уточни още заместник-главният прокурор на страната Иван Гешев.