Риад. Саудитска Арабия заяви в неделя, че иска да предотврати войната в региона, но е готова да отговори с "всички сили" след атаките от миналата седмица върху саудитските петролни активи, заявявайки на Иран, че топката вече е в неговото поле.
Рияд обвини Техеран, че е наредил удари във вторник върху две нефтени помпени станции в кралството, за които отговорност поеха йеменските хути, подкрепяни от Иран. Два дни по-рано четири кораба, включително два саудитски петролни танкера, бяха саботирани край бреговете на Обединените арабски емирства.
Иран отрече участието си в която и да е от тези операции, на фона на силно изострените отношения между Вашингтон и Ислямската република, заради санкциите и военното присъствие на САЩ в региона, което поражда опасения за потенциален конфликт между САЩ и Иран.
"Кралство Саудитска Арабия не иска война в региона, нито я търси", заяви на пресконференция държавният министър по външните работи Адел ал Джубаир.
"Кралството ще направи всичко възможно, за да предотврати тази война и в същото време потвърждава, че в случай, че другата страна избере война, то ще реагира с цялата си сила и решителност, и ще защити себе си и своите интереси."
Кралят на Саудитска Арабия Салман в неделя покани лидерите от Персийския залив и арабските страни на спешна среща на високо равнище в Мека на 30 май, за да обсъдят последиците от нападенията.
"Настоящите критични обстоятелства водят до единна позиция на арабските страни и страните от Залива по отношение на предизвикателствата и рисковете", се казва в изявление на външното министерство на ОАЕ.
Сунитският съюзник на Саудитска Арабия, ОАЕ, не обвинява никого за саботажите на танкери, по които се води разследване. Никой не е поел отговорност, но два американски правителствени източника заявиха миналата седмица, че американски официални лица смятат, че Иран е насърчил хутите или базираните в Ирак шиитски милиции да я изпълнят.

Превод и редакция: Юлиян Марков