Скопие/София. Както съобщи тази сутрин Агенция Фокус, нощес в 02:20 местно време земетресение с магнитуд 3.8 беше почувствано в Охрид и Струга, Северна Македония. Жители на двата града край Охридското езеро бяха разбудени от кратковременни, но достатъчно силни сътресения. По информация на сеизмологичната обсерватория при Природо-математическия факултет на Скопския университет Св.св. Кирил и Методий епицентърът на земетресението е на 140 километра (км) югозападно от Скопие в охридския епицентрален район. Най-силно, от V степен по 12-степенната скáла (масово пробуждане от сън, преместване и падане на леки предмети, възможно е напукване на боя/вар по вътрешни стени, на горни части на комини), трусът е почустван в Охрид, Струга и околностите им. Интензивността е била от IV-V степен в Ресен, от IV степен в Битоля, Кичево, Крушево и Дебър, от междинната III-IV степен в Прилеп и от III степен в Скопие, Гостивар и Тетово. Земетресението е усетено и в Албания и Гърция. За жителите на югозападните македонски територии новото земетресение припомни за неотдавна отминали събития.
Преди две години район в планинския масив Галичица, само на 4-5 км източно от мястото на днешния епицентър, манифестира забележителна сеизмична активност. Между 18 юни и 28 юли 2017 година жителите на село Косел и цялата община Охрид усещат повече от 125 труса. Петдесет и две от усетените земетресения са с магнитуд 3 и по-голям. Поради големите възможности на съвременните сеизмологични регистрации – информацията се получава и разпространява в цифров вид – не е чудно, че сеизмичната станция в Охрид е идентифицирала над 800 труса от възбуденото по онова време земетръсно огнище. Най-силното събитие сред тях е с магнитуд 5.0. Максималната интензивност е от VII степен по 12-степенната скáла. В Охрид бяха забелязани паднали балкони, напукани стени и тавани в стари сгради, съборени огнища, ощетени автомобили, паднали телевизори, бойлери и други предмети, нападали стоки в магазините. В тази обстановка тревогата се усилваше от слуха за предстоящо изригване на вулкан над село Косел. Още повече, че огнището, което генерираше земетресенията, не проникваше в дълбочина до повече от шест километра под земната повърхност. Успокоение до известна степен внесе специализираното мнение на професор Калчаковски от Географския институт при Природо-математическия факултет в Скопие за вулканска активност преди 5 милиона години, за каквато свидетелстват геоложките проучвания в Македония.
Относно земетресенията по тези места – Охридския басейн – документирана информация има от историка Прокопий за локално земетресение, напълно разрушило града Лихнидус - някогашно название на Охрид – през VI век (най-вероятно в 526-527 година). Учените смятат, че магнитудът на това земетресение е бил над 6. Селището е изградено на същото място от Юстиниян. Най-силното земетресение в близост, станало по време с инструментална регистрация, е на 18 февруари 1911 г. То се е случило в района между Охрид и Корча, магнитудът му се оценява на 6.6.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)