София. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 9 гласа „за“ Алексей Боянов Трифонов за председател на Софийския градски съд. Това съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет. Подкрепа за другия кандидат Евгени Димитров Георгиев дадоха 4 членове на Колегията.
Алексей Трифонов има над 21 години юридически стаж в органите на съдебната власт като следовател и съдия. В периода 06.12.1999 г. – 07 февруари 2005 г. е работил като съдия в Софийския районен съд, след което е бил съдия в Софийски градски съд. От 05 октомври 2009 г. и към настоящия момент е съдия в Апелативен съд – София, като в периода 06 март 2017 – 04 май 2017 г. е бил служебен заместник-министър на Министерство на правосъдието.
Той кандидатства за длъжността, мотивиран от своя професионален опит и постигнати резултати като съдия в най-натоварените съдилища в страната. Кандидатът посочва, че познава проблемите в работата на Софийския градски съд и притежава необходимата визия за превръщането му в символ на правосъдието – „образец на баланс между качество и бързина“. При решаване на проблемите на СГС той предвижда да се направи анализ за ефекта и рационалността на всички съществуващи и издадени правила и заповеди, като вземе предвид становището на Общото събрание на съдиите по тях. Предлага да бъде изготвен стратегически план за управление на съда с годишни цели и приоритети, както и срокове за тяхното постигане. Като основни и постоянни цели според него следва да се заложат: оптимизиране на всички управленски процеси, експедитивност, навременност, устойчивост и прозрачност, повишаване на общественото доверие към съда и ефективно използване на информационните технологии за подобряване на качеството на правораздавателната дейност. За постигането им той набелязва мерки за повишаване на качеството и бързината на правораздавателната дейност; за утвърждаване на съдийското самоуправление, за въвеждане на електронно правосъдие, за подобряване на взаимоотношенията с медиите, както и за популяризиране на медиацията.
В хода на изслушването въпроси към съдия Трифонов поставиха членовете на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Вероника Имова, Красимир Шекерджиев, Боян Магдалинчев - представляващ ВСС, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд. Те поискаха мнението му относно заявената от Общото събрание на СГС подкрепа за друг кандидат за административен ръководител, как е решил да се кандидатира за поста и неговото участие в два състава на Централната избирателна комисия; във връзка с високата натовареност на магистратите в Софийския градски съд, приложението на СИНС и вътрешните ресурси за преодоляване на проблема с натовареността и висящността на делата, ангажиментите и избора на заместник-председатели на СГС, приложението на възможностите за кариерно развитие на магистратите по отношение на СГС, разпределението на съдиите по отделения и специално на назначените с конкурс, организацията за ползване на отпуски от магистратите, материално-битовите проблеми на СГС, съдийското самоуправление, публичното представяне на мотиви към съдебните актове, отстояването на независимостта на магистратите, защитата на авторитета на съдебната система. Въпроси към кандидата са поставени и от Българския институт за правни инициативи.
Подкрепа към кандидата заявиха Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Вероника Имова, Севдалин Мавров, Даниела Марчева, които обърнаха внимание на показаните от него висок професионализъм и опит, задълбочен подход към проблемите на СГС, желанието те да бъдат решавани балансирано и с диалог, предложените ясна визия, експертиза и компетентност за развитие на съда, лична отговорност при прилагане на решенията на ВСС и за спазване на закона. Акцентирано бе на решимостта и воля му да се справи с проблемите на съда.
Членовете на ВСС бяха единодушни, че двамата кандидати заслужават уважение за смелостта да се кандидатират за председател на СГС и за тяхното компетентно представяне.