София. Прокуратурата счита, че с дейността на организираната престъпна група държавният бюджет е ощетен с 3 млн. лева. Това каза на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева за разбитата организирана престъпна група за незаконно производство и разпространение на тютюневи изделия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Установено е, че за периоди има печалба за групата от над 100 хил. лева месечно. Печалбата се е разпределяла между членовете на групата съобразно ролята и функциите им“, обясни тя и съобщи, че групата е действала от началото на 2017 година на територията на цялата страна. „В състава на групата влизат лица, живущи в различни населени места на страната. Между тях е изградена строга организация и разпределение на функциите и ролите им в организираната престъпна група“, коментира Сийка Милева. Тя припомни, че на 12 юни беше проведена мащабна специализирана полицейска операция под надзора на Специализираната прокуратура в областите Русе, Велико Търново, Смолян и Благоевград, където беше неутрализирана престъпната група. „Ръководителят на групата беше създал строга организация по закупуването на голямо количество тютюн на листа. След което този тютюн се омекотявал, ароматизирал и нарязвал от резачи. Транспортирането се е осъществявало от други лица в групата, които са изпълнявали куриерски функции“, обясни прокурорът. „Тютюнът се е продавал в разфасовка от 1 кг на цена 45 лева“, поясни Милева и допълни, че по закон акцизната ставка за кг тютюн е 152 лева. „Парите се изплащали към ръководителя на групата лично, в по-редки случаи по банков път или чрез системите за бързо разплащане. Установена е книжарница в Гоце Делчев, където се поръчвали етикети с надписи на известни марки тютюнопроизводители“, каза още говорителят на Специализираната прокуратура.
„Фокус“ припомня: На 14 юни Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 10 лица за участие в организирана престъпна група за държане, разпространение и производство на акцизни стоки без бандерол – тютюневи изделия. Участниците са се занимавали с нелегално производство на тютюн за пушене и разпространението му на крайни клиенти в цялата страна. За целта са организирали три нелегални цеха с машини и съоръжения за обработка - омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично.
Част от обвинените са задържани в момент на производство на нелегалната стока. Готовата продукция е била разпространявана в разфасовки по 1 кг – в пластмасови прозрачни кофички с надписи „Давидоф“, „Карелия“, Марлборо“ и „Кемъл“. По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени десетки адреси и автомобили. Иззети са над 360 кг готов тютюн за пушене, както и неголямо количество наркотични вещества.