Скопие. Кои са първите назначения на Стево Пендаровски, коментира македонският телевизионен канал “Сител“
Седмица след като встъпи в длъжност, новият президент Стево Пендаровски е създал щаба на своя кабинет. Главен секретар на президентската служба стана настоящият говорител на правителството Миле Бошняковски. Източници от кабинета на Пендаровски за Сител разкриват нови сигурни имена, които ще служат на президента.
Професорът по право Александър Спасов ще бъде външен сътрудник за експертни, научни становища и съвети. Спасов е бил външен съветник на премиера Зоран Заев, където е работил безвъзмездно, но за Пендаровски ще работи срещу заплащане. Един от специалните съветници на Пендаровски ще бъде директорът на Института „Прогрес” - Тоше Зафиров. Полтологът ще се оттегли от тази позиция и от други позиции, които заема. Зафиров ще съветва Пендаровски във вътрешната политика. Връзките с обществеността на държавния глава ще се ръководят от бившата журналистка Катерина Цаневска.
Очаква се скоро да се проведе първото учредително заседание на Съвета за национална сигурност с новите имена, предложени от президента. Пендаровски лично води разговорите с тези, които ще бъдат част от неговия кабинет.
Ще има и ревизия на предишния президентски кабинет. Главният секретар по времето на Иванов - Борис Йосифовски вече е получил ново назначение - държавен съветник в кабинета на бившия президент. Следващата седмица Пендаровски ще поиска извънреден финансов контрол от Държавната сметна палата и ще поиска извънредна инспекция от Административния инспекторат за документи, архиви и процедури от времето на Иванов.
Официалният президентски сайт все още не е активен и Пендаровски информира за дейността си на страницата в социалната мрежа „Фейсбук“ от времето на предизборната кампания.
Първата дама вече започна да развива дейност. Съпругата на Пендаровски, Елизабета Георгиевска, откри конгреса на Световната психиатрична организация, посветена на деменцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков