Белград. Бившият координатор за Косово и Метохия в правителството на Сърбия Небойша Чович, коментирайки събитията на междуправителственото заседание на Косово и Албания в Печ, заяви, че е ясно, че „в лицето на всички ни казаха, че Велика Албания става реалност“, предава скопското електронно издание „Актуално и обективно“.
„И не само това, погледнете Тиранската платформа. Още тофава Рама даде да се разбере, че работи за тази идея, а Македония е част от проекта“, заяви Чович.
В емисията на РТС, освен Чович, за последните действия на Косово – въвеждането на вносни мита от 100% за сръбските и босненските стоки и съвместното заседание на албанските правителства, коментира и настоящият координатор за Косово и Метохия на сръбския парламент Милован Дрецун.
Гостите в програмата на сръбската национална телевизия са се съгласили, че в ход е реализирането на проекта Велика Албания.
Според думите на Дрецун, става дума за изтласкване на руското влияние от Македония, Черна гора и Сърбия. Подгорица е изтръгната, казва той, от прегръдките на Русия с влизането в НАТО, без референдум. В Македония, продължава политикът, властта се смени и се очаква бързото й приемане в НАТО. Дрецун смята, че скоро ще бъде премахната и границата между Македония и Албания.
Според него, с помощта на западните сили, се реализират всички тези проекти с една цел – окончателно отстраняване на руското влияние от Балканите и създаване на Велика Албания.

Превод и редакция: Иван Христов