Брюксел. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон предложи за поста председател на Европейската комисия, или главният преговарящ на ЕС за Брекзит - Мишел Барние, или еврокомисаря по конкуренцията Маргретe Вестагер, или първият вицепредседател на ЕК, Франс Тимерманс. Съответните имена той спомена в рамките на извънредната среща на високо равнище в Брюксел, предава TACC.
"Мога да посоча няколко имена - Мишел Барние, Маргрете Вестагер, Франс Тимерманс", заяви Макрон пред репортери.
Според него "назначенията трябва да се основават на ясен дневен ред и общи приоритети на ЕС". "Надявам се, че ще можем да излезем от тази среща с отговори и нов екип", добави лидерът на Париж.
Френският президент е убеден, че европейските лидери ще могат да се споразумеят за името на кандидата за поста на Европейската комисия на извънредната среща на високо равнище. "Аз съм оптимист. Смятам, че можем да постигнем споразумение. За това се нуждаем от дух на компромис и амбиция за ЕС", обясни Макрон.
Държавните и правителствените ръководители на 28 страни от ЕС са на извънредна среща в Брюксел, на която ще се опитат да координират кандидатите за петте ключови длъжности в Европейския съюз, които ще водят Общността през 2019-2024. Това е третият опит: за първи път този въпрос бе обсъден на непланирана среща на 28 май, а втората - на Съвета от 20-21 юни, и двата опита обаче бяха безрезултатни.
Търсят се наследници на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, председателяя на Европейската централна банка Марио Драги и председателяя на Европейския парламент Антонио Таяни. Всички те вече съобщиха, че напускат поста си. Правомощията на всички, с изключение на Таяни, изтичат на 31 октомври. Мандатът на председателя на Европейския парламент приключва от първата сесия на новия състав на Европейския парламент (избран на 23-26 май), което ще се проведе в периода 2-4 юли в Страсбург.

Превод и редакция: Тереза Герова