Варшава. Министерството на отбраната на Полша ще купи първата ескадрила американски изтребители F-35 до 2026 година, съобщи пред депутатите от полския Сейм заместник-министърът на отбраната на страната Войчех Скуркевич, предава ТАСС.
„Ще купим самолети от пето поколение. Това е преломно решение, което ще издигне нашите военновъздушни сили на друго ниво“, заяви Скуркевич, цитиран от агенция ПАП. „Първата ескадрила самолети F-35 ще бъде купена до 2026 година, а втората след това. Това са фактите“.
При това заместник-министърът отбеляза, че приоритетна програма за военното ведомство е и придобиването на партия ударни вертолети от 32 машини. „Според нашите планове, хеликоптерите трябва да бъдат купени до 2026 година“, уточни Скуркевич. Той добави, че в момента полските въоръжени сили разполагат с 250 хеликоптери от различни видове.
В началото на тази година Полша получи 4 хеликоптера S-70i Black Hawk за спецчастите и през април подписа договор за купуване на четири противоподводни вертолета AW101 за своите военноморски сили.

Превод и редакция: Иван Христов