Москва. В Русия започват да се произвеждат зенитно-ракетни системи С-500. В най-скоро време те ще влязат на въоръжение, съобщи директорът на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов в ефира на телевизионния канал „Россия 1“, предава ТАСС.
„Паралелно се създава ново съвременно въоръжение. И ако допуснем, че днес вече имаме възможност да продаваме С-400, то на същия ден вече започва да произвеждаме С-500. Е, това е по-модерен комплекс. Не бих искал да говоря за това сега, те още не са на въоръжение. Но мисля, че в най-скоро време ще влязат“, заяви Чемезов.
В отговор на въпроса кога най-новите комплекси ще влязат в експлоатация, Чемезов каза: „Когато приключат тестовете“.
Чемезов също отбеляза, че обсегът на С-500 ще бъде по-голям от този на С-400.
По-рано вицепремиерът Юрий Борисов заяви пред репортери, че успешните тестове на системите за ПВИ С-500 дават възможност доставянето им в армията да се случи по-рано от планираното първоначално. По неговите думи в момента вече се провеждат поетапни изпитания на различните елементи на ЗРС С-400 с провеждане на изстрели с нови ракети, които нямат аналог по света.
По-рано министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу съобщи,че оборудването на армията със С-500 ще започне през 2020 година. Систематат се създава с възможност за експлоатация в близките 25 години. В западната преса съобщиха, че на изпитанията новата система е поразила цел на разстояние 481,2 км, което е с 80 километра повече от всяка съществуваща система за ПВО.

Превод и редакция: Иван Христов