Канбера. Зашеметяващата победа на Скот Морисън на федералните избори в Австралия, е резултат от способността му да се възползва от стремежите на избирателите в Средна Австралия, да преодолее различията между големите метрополитени и регионалните области и да се ориентира в конкуриращите се интереси на миннодобивните и останалите щати, пише австралийското издание „The Age“.
Анализатори смятат, че Морисън е предал по-опростено политическите послания на водената от него коалиция, докато лидерът на лейбъристите Бил Шортън е пострадал от множеството политики, склонни да се сблъскват една с друга, които се опита да представи пред избирателите.
Ветеранът либерален стратег Греъм Морис, близък сподвижник на бившия премиер Джон Хауърд, заяви, че всякакви предположения, че изборите са били спечелени от предлаганите политики са „нереалистични“.
„Амбициозната програма на лейбъристите, даде възможност на Морисън да ги атакува непрекъснато с обвинения, че е нереалистична и австралийците не могат да си я позволят“, заяви Морис.
„Основното чувство сред избирателите в средната част на Австралия беше, че представителите на управляващата коалиция са били навсякъде, те харесват Скот Морисън и са несигурни относно Бил Шортън. Ако имате способността да посетите всяко място в Средна Австралия, както и да проведете добра кампания на терен, то можете да получите този добър резултат“, допълни Морис.



Превод и редакция: Светлин Божков