Лодз. Министър-председателят Матеуш Моравецки заяви по време на дебат в неделя в Лодз, че „ако Полша някога бъде в ситуация, в която заплаща компенсационни суми за Втората световна война, би било така, сякаш Хитлер e спечелил” , пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post.
Полският министър-председател също така обеща, че докато неговата партия "Право и справедливост" е на власт "такова нещо никога няма да се случи."
Наскоро Полша отмени планираната среща с представители на израелското правителство, когато израелците обявиха, че дискусията ще включва въпроса за обезщетението, давано на полски евреи, които са загубили имуществото си по време и след Холокоста.
Коментарите на Моравецки вероятно означават, че като изплащат обезщетения на евреите-жертви на Холокоста, Полша ще поеме отговорност за престъпленията, извършени от нацистите срещу нейните еврейски граждани. Тъй като Полша е била окупирана от нацистка Германия, полското мнение е, че те са били жертви и нацистка Германия трябва да носи отговорност за Холокоста.
След войната не само еврейските активи са национализирани от полската държава, а имуществото, което някога е било държано от немско-говорещи, украинско-говорещи поляци и поляци, които са се опитвали да се противопоставят на включването на страната в социалистическия блок. Следователно въпросът за компенсацията е много сложен.

Превод и редакция: Юлиян Марков


.