Тел Авив. Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху се събра в едно малко селище в неделя, за да одобри официално и обяви откриването на нова общност, наречена на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише израелското англоезично издание The times of Isarel.
Това стана малко повече от два месеца след като лидерът на САЩ призна суверенитета на Израел над стратегическото плато, което Израел завладя от Сирия през Шестдневната война от 1967 г. и по-късно анексира, в ход, който не е признат от широката международна общност. През 2017 г. Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел и премести американското посолство в града в друг ход, който предизвика смущение в световната общност.
Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман и представители на регионалния съвет на Голан присъстваха на церемонията за откриване новата общност на „Рамат Тръмп“, която ще бъде известна на английски като „Тръмп Хайтс“.
Израел се надява, че общността, построена за пръв път под различно име през 80-те години на миналия век, ще привлече вълна от хора, които в момента са само 10 жители.
Говорейки на церемонията за откриването на голяма табела, носеща името на общността на иврит и английски, Нетаняху заяви пред събраните официални лица, че "това е крайъгълен камък в историята на Голан".
"Президентът Тръмп е много голям приятел на страната, приятел, който е правил неща за страната, които не са направени в миналото и би трябвало да бъдат направени в името на справедливостта и истината."
„Голан винаги ще бъде неразделна част от Израел“,- продължи той.
Нетаняху също така спомена опасенията на Израел за усилията на Иран да установи постоянно военно присъствие в съседна Сирия и чийто режим помага да се сложи край на кървавата гражданска война, която продължава повече от седем години.
"Ние непрекъснато ще работим срещу Иран и неговите пълномощници от „Хизбула“, за да се закрепят военно в Сирия," каза той за ливанската терористична група.
"Всички знаем какво се случва през последното десетилетие отвъд границата", каза Нетаняху. - Ако не бяхме тук, иранските милиции ще бъдат тук. Никога няма да позволим това да се случи."
През последните няколко години Израел извърши десетки въздушни удари срещу ирански цели в Сирия.
Нетаняху призова международната общност да подкрепи САЩ в неговата позиция срещу иранската агресия в региона. Напрежението между САЩ и Иран ескалира, след като Тръмп изтегли миналата година САЩ от ядрената сделка и отново наложи санкции срещу Иран, както и неотдавнашна атака срещу петролни танкери в Персийския залив, за която Вашингтон обвинява за Иран.
Американският посланик Фридман отбеляза в своите думи, че последната общност в Израел, кръстена на американски президент, е Кфар Труман през 1949 г., за да почете президента на САЩ Хари Труман.
„Искам да ви благодаря за изключителния жест, който вие и държавата Израел правите пред президента на Съединените щати“, каза Фридман. "Заслужено е, но е много ценно и ние очакваме с нетърпение да работим с Вас и с правителството на Израел, за да продължим да укрепваме неразривния съюз между САЩ и Израел."
Всеки, който е посетил Голанските възвишения… веднага осъзнава, че това е невероятно важна територия за Държавата Израел. Малко неща са по-важни за сигурността на Израел, отколкото суверенитета над Голанските възвишения, ”добави той.