Виена. Скандалът в Австрия подчертава опасенията за връзките на националистите с Русия, пише американският вестник The Wall Street Journal.
Канцлерът Себастиан Курц заяви, че ще разпусне правителството, след като лидерът на неговия младши коалиционен партньор, виден анти-имиграционен защитник с връзки с руския президент Владимир Путин, подаде оставка. Решението на Курц да се откаже от партньорството си със Австрийската партия на свободата (АПС) нанася тежък удар по крайно десните движения на континента преди изборите за Европейски парламент, пише изданието.
Развитието на събитията в Австрия зае челно място в медиите в Европа, която навлиза във финалните етапи на кампанията за изборите за ЕП на 26 май, особено в немскоговорящите страни. Скандалът засили опасенията за връзките между нарастващото националистическо движение в Европа и Русия.
След като Партията на свободата влезе в коалицията през декември 2017 г., нейната популярност бе увлечена от поредица скандали с участието на видни членове, които направиха расистки изявления и използват нацистки символи.
„Имаше много ситуации, които трудно се преглъщаха. Но след вчерашното видео, трябва да кажа честно –достатъчно! ”, каза Курц в телевизионно изявление. АПС „вреди на положението на страната ни“.
Стотици протестиращи се бяха събрали пред канцеларията на премиера, призовавайки Себастияан Курц да разпусне коалицията. Очаква се новите избори да се проведат през есента.
През 14-те си години като лидер на Партията на свободата, Щрахе е изградил тесни връзки с множество водещи националистически политици в Европа. Партиите на руския президент Владимир Путин и на Хайц-Кристиан Щрахе подписаха споразумение за сътрудничество и членовете на партията пътуваха до Москва, за да се срещат с руските си колеги през годините.
В събота Щрахе трябваше да присъства на създаването на общоевропейски националистически съюз, известен като Европа на нациите в Милано. Вместо това той проведе емоционална пресконференция във Виена, обявявайки оставката си и признавайки това, което той нарича катастрофално и неудобно поведение.
Европейските избори ще бъдат внимателно наблюдавана мярка за подкрепа на обществеността за недоолните партии от ляво и от дясно, които натрупаха сила през последните години и предизвикват установените политически партии в Европа.
„Имаме работа с популистки тенденции, които в много отношения презират нашите ценности, искат да унищожат Европа на нашите ценности. Трябва решително да се противопоставим на това ”, заяви германският канцлер Ангела Меркел във връзка със скандала.
Самият Щрахе каза, че видеото е дело на тайни служби за политическо му убийство и опит да се свали правителството, но не предлага доказателства за неговите претенции.
Партията на свободата е учредена след Втората световна война от есесеовци. От 1983 г. насам тя е влизала в правителството четири пъти, което е водело до срив на всяка от тези коалиции поради вътрешни скандали.
През дългата си политическа кариера Щрахе често е бил в центъра на противоречия. Веднъж той отхвърли кадри, показващи, че упражнява във военни игри с крайно десни групи в австрийска гора и тогава каза, че играят пейнтбол. Когато се появиха кадри, които му показаха, че прави нацистки поздрав, той заяви, че поръчва бира.

Превод и редакция: Юлиян Марков