Киев. От екипа на новоизбрания президент Владимир Зеленски определиха като „игра“ разпадането на коалицията във Върховната Рада и заявиха, че Украйна се нуждае от дълбоки реформи, а за това е нужен дееспособен парламент, съобщиха от пресслужбата на новия държавен глава пред „Укринформ“ в коментар за прекратяването на дейността на парламентарната коалиция „Европейска Украйна“.
„Днес (петък, 17 май) една от фракциите във Върховната Рада реши да излезе от „коалицията“. Но как можеш да излезеш от нещо, което го няма? Фактически коалицията не съществува от три години – откакто тя бе напусната от партиите „Самопомощ“, „Бактивщина“ и Радикалната партия на Олег Ляшко. Затова сегашната игра в парламента е поредното свидетелство за това, че депутатите са безразлични към хората, които са ги избрали. За тях е по-важно да продължат безметежното си съществуване“, се казва в съобщението.
Припомняме, че по-рано пшрез деня председателят на Върховната Рада Андрей Парубий заявим че от 17 май коалиция „Европейска Украйна“ прекратява дейността си и призова народните представителида започнат консултации за формирането на нова. Той заяви това по време на заседание на парламента след като председателят на фракцията „Народен фронт“ Максим Бурбак заяви, че тя излиза от коалицията.
По-рано в петък, 17 май, фракцията „Народен фронт“ реши да се оттегли от коалицията във Върховната Рада и призова за създаването на нова. Отсега нататък парламентът разполага с 30 дни, за да сформира ново мнозинство, а президентът е лишен от правото да разпуска Радата въз основа на липсата на коалиция. В същото време 30-дневният срок ще приключи преди 16 юни, а от тази дата разпускането на Парламента вече няма да е възможно, тъй като Конституцията го забранява шест месеца преди следващите парламентарни избори.
По-рано от щаба на новоизбрания президент на Украйна заявиха, че Владимир Зеленски, чиято инаугурация ще се състои на 20 май, ще инициира разпускане на Върховната Рада заради отсъствието на 226 депутати в коалиция.

Превод и редакция: Иван Христов