Аксаково. С безплатни концерти на открито, в три поредни дни – от 20 до 22 май, ще бъде отбелязана 15-ата годишнина от обявяването на Аксаково за град. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Общината. „Маратонът“ от културни прояви започва утре – 20 май с фолклорна вечер от 18.30 часа. В центъра на града ще се изявят танцьорите – домакини от формациите „Аксаково“ и „Изворче“, както и танцовите състави „Дервентче“ – от село Изворско, „Детелина“ – от град Игнатиево, „Слънце“ – от град Суворово. За настроението на публиката ще се погрижат още танцовите школи от Варна – „Каракашеви“ и „Колеви“, както Фолклорна формация „Настроение“ от Аксаково, Танцовият състав при ОУ „Иван Вазов“ в село Любен Каравелово, както и Клуб по народни танци „Настроение“ от Варна.
Втората празнична вечер – на 21 май е посветена на модерен балет, поп и джаз пеене. На сцената ще излязат Танцова работилница – Варна, Роберта балет, Балет „Монт“ от село Тополи, вокалните ансамбли „Звездни струни“ и „Сребърни звънчета“. Свои изпълнения ще представи и Йоана Йорданова – солист от град Аксаково.
В третия ден от празничния маратон, отново от 18.30 часа, в града ще се състои фолклорна вечер, но с участието на певци и музиканти. Пред публиката ще се представят аксаковските певчески групи „Гласовете на Аксаково“ и „Тракийка“, както и състав към Центъра за подкрепа на личностното развитие. Останалите участници са формациите „Тракия“, „Зорница“, „Звъника“, „Пирински напеви“, „Крумовски славеи“, „Судовици“, Народен оркестър – град Суворово, Оркестър „Тертиплии“ и певците Галина Горанова, Деница Димитрова, Симона Бонева, Сандра Генова, Преслава Миткова, Ралица Генчева, Теодора Славова, Мария Иванова Величка Златева, Петя Панева и Христо Петров.
Диана СТОЕВА