Варна. С представяне на трилогията романи на Искра Урумова, фотоизложба и преглед на старата варненска преса, Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна ще се включи тази година в Нощта на музеите на 17 май. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Кристиана Димчева от културната институция. Програмата утре ще започне от 18.00 часа, когато авторът и журналист Искра Урумова ще представи своята трилогия „Откраднато”, „Обречено” и „Опазено”. От 19.00 часа журналистът Георги Генчев ще представи изложба с оригинални черно-бели фотографии „Епизодично надничане в портретния свят на Карло Албрехт – Германецът. Размисли над стария му албум”.
„Много пъти ние сме говорили за панорамите на града, за старите снимки, които в края на миналия век Общината поръчва на Карло Албрехт да бъдат заснети. Освен че при нас ще бъдат оригиналите, ще имаме един интересен гост, Георги Генчев ще ни разкаже за майсторството на фотографа и на правенето на черно-бялата фотография“, допълни Кристиана Димчева. От 20 часа програмата за Нощта на музеите в градската библиотека ще продължи с представяне на света на старата варненска преса. Тази част от събитието е свързана с изложбата, посветена на 175 години от основаването на списание „Любословие“ и 125 години от организираното журналистическо движение.
„Ще представим старата варненска преса, ще прочетем любопитни неща от старите вестници, ще говорим за тях. Ние се готвим много отговорно за нашите читатели“, допълни още Кристияна Димчева. Фестивалът „Нощ на Музеите и Галериите“ ще се проведе за четвърти път във Варна на 17 и 18 май 2019 г.
Диана СТОЕВА