Варна. Състав на Варненския апелативен съд ще разгледа на 17 май 2019 година от 11.00 часа жалбата на подсъдимия Петър Здр., срещу 6 годишна присъда на Окръжен съд – Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна. Първата съдебна инстанция призна вината му затова, че на 10 септември миналата година във Варна, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, превишил разрешената скорост за движение в населено място и по непредпазливост причинил смъртта на Мартин Ч.. Подсъдимият не само избягал от местопроизшествието, но е управлявал автомобила без да има необходимата правоспособност и след употреба на кокаин и канабис.
Пред първата съдебна инстанция подсъдимият се възползва от привилегията на съкратеното съдебно следствие, призна вината и фактите, посочени в обвинителния акт. Съдът му присъди наказание 9 години лишаване от свобода, което редуцира с една трета. Именно това наказание от 6 години затвор при първоначален общ режим Петър Здр. обжалва пред Варненския апелативен съд. Подсъдимият намира, че присъдата му е неправилна, незаконосъобразна и явно несправедлива.
На 10 септември м.г. неправоспособният Петър шофирал по бул. „Приморски“ със 114,6 км в час а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Смъртта на Мартин е следствие от тежка черепно-мозъчна травма. След пътнотранспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си. Веднага бил обявен за общодържавно издирване, а на следващия ден след разговор с адвокат той се явил в ОД на МВР.
Пресслужбата на съда уточнява, че подсъдимият е поискал чрез своя адвокат да не бъде сниман. Съдебното заседание е насрочено в 11,00 часа в заседателната зала на Апелативен съд – Варна.