Свищов. Ученичка от Свищов се класира в Топ 10 на най-добрите млади готвачи в България. Василена Димитрова, възпитаник на Професионална гимназия „Алеко Константинов“, участва в 12-тата Националната кулинарна купа и се нареди на едно от призовите места. В предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново тя посочи, че надпреварата е била сериозно предизвикателство, но добрата ѝ предварителна подготовка и е позволила да се представи отлично. Участниците в Национална кулинарна купа 2019 се състезаваха на принципа „Black box” – те нямат предварително изработена рецепта за ястието, което ще приготвят и не знаят основните продукти, които ще могат да използват. Целта на регламента е всички състезатели да бъдат поставени при равни стартови условия. Основните компоненти, които трябваше да използват в предястието и основното ястие, бяха оповестени на техническата конференция ден преди оспорваната надпревара. „Аз приготвих Филе от сьомга върху мус от зелена леща, пюре от пащърнак и винен сос и пълнено бутче с топено сирене, бейби спанак и сушени домати, ориз Арборио с джинджифил, винен сос и сотирани кладници“, каза още Василена. Иновативните хрумвания, качеството на работата и начина на аранжиране на приготвените от нея ястия бяха удостоени с грамота за „Оригиналност и новаторство“. Василена е участвала и в други национални състезания, сред които „Най-добър млад готвач на БХРА (Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация) за 2018, от където има сребърен медал и Uni Chef Junior, където е класирана на четвърто място. Луиза ТРАНЧЕВА