Москва. „Рускиня“ предизвика политическа криза в Австрия, пише руският вестник “Взгляд“.
Австрийският премиер Себастиан Курц реши да се оттегли от коалицията с австрийската Партия на свободата (АПС), чийто лидер Хайнц-Кристиан Щрахе бе в центъра на голям скандал. Медиите получиха записи, в които Щрахе обсъди с предполагаемата „руска племенница на олигарха“ финансовата подкрепа на парламентарните избори през 2017 г. Самият Щрахе обяви оставката си от правителството и от поста началник на АПС. Кой има полза от тази криза и какви ще са последствията от нея?
Само за няколко часа Австрия потъна в дълбока политическа криза. В събота премиерът Себастиан Курц реши да оттегли Австрийската народна партия, която води от управляващата коалиция с австрийската Партия на свободата. Според медиите това решение е взето от мнозинството от съпартийците на премиера. Тази коалиция беше създадена през есента на 2017 г. след изборите. Сега страната очаква предсрочни парламентарни избори.
По-рано следобед лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрайхе обяви оставката си от партийния пост и този на вицеканцлер във връзка с публикуването на скандални видеозаписи от германските медии.
Немските издания Spiegel и Suddeutsche Zeitung, публикувана многочасови записи предната вечер. От тях следва, че през юли 2017 г., няколко месеца преди парламентарните избори, Щрахе и неговият помощник Йохан Гуденус (ръководител на групата на австрийската Партия на свободата в парламента) са се срещнали в Ибиса с „племенница на руския олигарх“ Альона Макарова (истинската самоличност на жената не е известна) , която декларира желанието си в замяна на възможността за сключване на правителствени договори в областта на строителството с австрийските власти, да предостави финансова помощ на АПС и да инвестира голяма сума пари при закупуването на 50% от изданието Kronen Zeitung - един от главните таблоиди страна.
И двамата политици не отричат факта на срещата. Подчертава се, че в крайна сметка не е имало споразумение. Освен това Щрахе твърди, че срещата е била с гражданка на Латвия, а не „рускиня“.
Според него, след смъртта на бащата на Гуденус, към него са се обърнали „мюрета“ с предложение да купят ловното стопанство на семейството му. „Предполагаема латвийска гражданка на ЕС казала на дъщеря си, че иска да се премести във Виена, да се установи в Австрия и да инвестира. „Тя искаше да се срещне с мен чрез нейния германски познат“, каза Щрахе на пресконференция във Виена. - Тогава този частен разговор се състоя през лятото на 2017 г. на Ибиса в присъствието на нейния немски познат, който ни покани на вечеря.
В края на краищата, кой е бил на срещата, Главната прокуратура на Австрия трябва да разбере, защото след разкриването на компроментиращите доказателства започна да проверява изложените факти. Вестник Die Welt твърди, че така наречената рускиня е била „примамка“ и цялата среща се е оказала „капан“. Вилата, в която са водени преговорите, е била оборудвана с няколко скрити камери за наблюдение.
Оставка подаде и Йохан Гуденус, включително като депутат. „Декларирам, че се оттеглям от правомощията на ръководителя на парламентарната фракция и депутат от Националния съвет. Също така се оттеглям и от всички други длъжности в Австрийската партия на свободата ”, се казва в изявление на Гуденус.
Според ТАСС политикът е изразил дълбоко съжаление за събитията от 2017 година. „Дълбоко съжалявам, че моето поведение разочарова доверието на избирателите, служителите и сътрудниците“, заключава той.
Генералният секретар на АПС Кристиан Хафенекер подозира, че в скандала са замесени политическите опоненти на партията. Той каза, че партийните адвокати проучват материалите по това дело. "Тъй като видеото е заснет явно незаконно, ние също подготвяме подходящи правни действия", обяви политикът.
Водещият изследовател в Центъра за германски изследвания към Института за Европа на Руската академия на науките (РАН) Александър Камкин, сравнява публикуването на компромата с “акта на информационния тероризъм” с цел разпадането на управляващата коалиция. Според него има много заинтересовани от подобен сценарий и маргинализацията на АПС.
„Австрийската Партия на свободата може да се нарече проруска до известна степен, но по-скоро е про-австрийска. Премереното отношение към политиката на ЕС по отношение на санкциите спрямо Русия и украинската криза направиха тази партия, подобно на други европейски скептици, цел за глобалисти и либерали, които подкрепят евроатлантическия модел на европейско развитие ”, каза Камкин за вестника.
Владимир Швейцер, ръководител на отдела за социални и политически изследвания в Института за Европа на РАН, е съгласен, че АПС е напълно независима.
„Защо да просят от някой пари, особено от Русия? Защо им е необходим скандал? Е, нови избори ще се проведат, но е малко вероятно те да променят нищо. Цялата тази история е косвено свързана с Русия.
Каква е тази жена? Тя ли е предложила парите или са и ги поискали? Как се е запознала със Щрахе? В тази история има много въпроси - каза Швейцер пред вестника.
Камкин припомни, че през последните години АПС провежда политика на отдалечаване от наследството на своя дългогодишен лидер, десния политик и националист Йорг Хайдер. По-специално, партията се опита да промени своята позиция по отношение на Израел. Щрахе многократно е провеждал лични срещи с израелския премиер Бенямин Нетаняху и по всякакъв начин се е опитвал да изчисти своята партия от антисемитски елементи.
„Трудно е да се предположи, че този информационен саботаж е бил организиран от проамерикански сили. Самите американци се опитват да използват потенциала на умерените евроскептици, за да си върнат европейското благоразположенние. Не бива да забравяме, че в студената война именно десните европейски партии бяха на страната на евроатлантическия съюз и напоследък много от тези партии се разочароваха от американската политическа мечта и приеха антиамериканизма ”, отбелязва Камкин.
Експертът счита, че не е случайно пускането на компромата една седмица преди изборите за Европейски парламент. „Тези две събития имат определена връзка. Това е удар за репутацията на АПС, а на изборите за ЕП тя имаше много добри перспективи ”, уверява събеседникът.
Швайцер обаче е убеден, че за всеки европейски гражданин изборите за Европейски парламент са "незначителни събития" и "Европейският парламент е орган, който не решава нищо".
Швейцер е убеден, че цялата тази история изисква сериозни проверки. Той припомни, че миналата година в Австрия избухна скандал във връзка със задържането на 70-годишен пенсиониран полковник, за когото се твърди, че е предал информация от Москва за австрийските военни самолети и артилерийски системи от края на 90-те години. За услугите си той твърди, че е получил около 300 хиляди евро. „Но оттогава никой не го е видял, не е чул и дори не е узнал името му. Трябва да бъдем много внимателни по отношение на този вид компромати“, предупреди Швейцер.
Експертът обаче споделя мнението за възможното участие на западните разузнавателни служби в скандала, които не харесват умерената и посредническа позиция на Австрия по отношение на контактите между Русия и САЩ.
“Историята на визитата на Владимир Путин на сватбата на австрийския външен министър Карин Кнайзъл показа, че австрийците използват неофициални поводи за укрепване на връзките между Русия и ЕС. Сега американците, като се имат предвид абсурдните стъпки на тяхната администрация, могат да направят всичко ”, заключи Швайцер.

Превод и редакция: Юлиян Марков