Москва. „Разбираме оскърбените чувства на Дуда, само не се разбира кой го е оскърбил. В крайна сметка, не бяха ли Русия и не беше ли руският войник, тези, които освободиха прекрасно воюващите поляци от нацистите“, заяви пред руското издание „Взгляд“ прочутият телевизионен водещ Владимир Соловьов в коментар на изявлението на полския президент Анджей Дуда, че поляците, за разлика от руснаците, са „по-смели“.
Соловьов отбеляза, че това сравнение е доста странно за сериозен човек. Според него, в Дуда говори историческото чувство за обида.
„Поляците действително се сражават великолепно, това е добре известно в историята, не бива да го подценяваме. В същото време ще припомня, че колкото и доблестно да се сражаваха поляците, те не успяха да се противопоставят на германската армия през 1939 година.
„Нека не се сравняваме, а да бъдем обективни“, добави телевизионният водещ.
„При цялото ми уважение към полската доблест, ми се иска да отбележа, че руският народ е народ победител. Така е било, е и ще бъде така винаги“, заключи Соловьов.
По-рано полският президент Анджей Дуда, след среща с американския лидер Доналд Тръмп във Вашингтон, изрази желанието си Русия да бъде приятел на страната му. В същото време, ръководителят на републиката смята, че поляците, за разлика от руснаците, „са по-смели и способни да се борят докрай, независимо от всичко“.

Превод и редакция: Иван Христов