Вашингтон. Министерството на отбраната е определило 12,8 млрд. долара за възможно финансиране, което би могло да се използва, за да се изпълни призива на президента Тръмп за гранична стена, съобщава американското издание Washington Examiner.
Сенатор Джак Рийд разпространи 20-странична електронна таблица в Twitter.
Миналият месец Доналд Тръмп обяви извънредно положение на границата и заяви, че иска да използва 3,6 млрд. долара за проекти за гранични стени. В списъка на Пентагона се казва, че са открити възможни източници на финансиране, които „надвишават необходимата сума“.
Но не е ясно от кои проекти ще изтегли министерството на отбраната. Някои щати, на които са били отпуснати значително количество пари, които не са изразходвани, могат да получат удар.
Калифорния, например, притежава повече от 700 милиона долара за неизползвани военни конструкции. Хавай има повече от 400 милиона долара, които могат да бъдат използвани.
Повече от 200 милиона долара подобно финансиране, отпуснато за Хавай, Мейн, Ню Йорк, Северна Каролина, Гуам, Германия и Гуантанамо също са в списъка.
Рийд предупреди в съобщението си, че „военните бази във вашия щат могат да бъдат засегнати негативно“ от извънредното положение на Тръмп.
Конгресът прие резолюция, с която не одобрява стремежа на Тръмп за спешно финансиране, но Тръмп й наложи вето и не се очаква законодателите да имат достатъчно гласове, за да го отхвърлят. Противниците на хода на Тръмп все още се надяват, че съдебно отхвърляне може да попречи на Тръмп да харчи парите.

Превод и редакция: Калоян Пенков