Ямбол. С празнична света Литургия в храм „Света Троица“ в кв. „Каргон“ ще започнат проявите за празника на града на 17 юни. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. Официалното честване Деня на Ямбол (Свети Дух) ще започне в 9.00 часа.
От 10.00 е официалната церемония пред сградата на Общината с тържественото издигане на знамената на Република България, Община Ямбол и Европейския съюз, когато и кметът на града Георги Славов ще произнесе своето празнично послание към гражданите.
От 10.30 часа в Ритуалната зала е тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол, по време на която ще бъдат връчени най-престижните награди за годината – на личности, дали своя принос за развитието на града.
В 12.00 часа програмата продължава отново в кв. „Каргон“, където пред Читалище „Пробуда-1909” ще започне традиционният Народен събор „Света Троица“ с празничен концерт и водосвет.
От 14.00 часа пред Младежки дом „Г. Братанов” ще бъдат връчени наградите на победителите в детския конкурс за рисунка „Празник в моя град”.
От 17.30 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов” ще бъде открита традиционната изложба „Светлината", посветена на празника на града. Тази година специален гост е Елена Парушева – артист от световна величина. Родом от Ямбол, Елена Парушева вече близо 30 години живее във Франция. Запазената ѝ марка е да превръща електрическите стълбове в артистични проекти, които променят обичайната среда и провокират с творческия си заряд. В родния си град сега тя се представя с живопис и инсталации.
Финалното събитие в празничния за Ямбол 17 юни е Фолклорно шоу „Който може, го може" пред Читалище „Съгласие“ от 18.30 часа.
Във връзка с тържественото отбелязване на празника на Ямбол от 8.00 до 18.00 часа паркирането в зоните за платено кратковременно паркиране в обхвата на "синята зона" ще бъде безплатно за всички жители и гости на Ямбол.