Анкара. Напрежението в Източното Средиземноморие се увеличава бързо. Както е известно, операциите с природен газ, които започнаха да се засилват в региона от началото 2000-те години, доведоха до превръщането на тази област в фокус на международните енергийни компании, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak в материал, представен без редакторска намеса.
Проучването във водите на Израел, гръцката администрация на Южен Кипър, Египет, Ливан и Палестина доведе до откриването на множество находища на природен газ с различни размери.
С продължаването на проучвателните операции в Източното Средиземноморие броят на откритите ресурси също продължи да нараства. Естествено, Турция също е навила ръкавите си, за да сондира за газ в района на Източното Средиземноморие. Понастоящем Анкара предприема важни стъпки за защита както на собствените си, така и на правата на т.нар Турска република Северен Кипър (ТРСК) по отношение на собствеността върху въглеводородните ресурси в региона.
Въпреки това, тъй като наскоро Турция ускори операциите за изследване на Източното Средиземноморие за природен газ, напрежението в региона внезапно започна да се засилва. Намесата на ЕС, САЩ и други страни от региона доведе до нова политическа ситуация в източната част на Средиземно море.

Те пренебрегват Турция

Очевидно е, че както страните от региона, така и САЩ разработват нова политика по отношение на игнорирането и изолирането на Турция в Източното Средиземноморие.
По-рано бяхме свидетели на това, че Република Кипър, Гърция, Израел, Италия, Йордания, Палестина и Египет се събират под името "Източно средиземноморски форум за газ" и полагат големи усилия да изключат Турция.
Въз основа на споразуменията за изключителната икономическа зона (ИИЗ), които Република Кипър е направила едностранно и незаконно във времето с държавите от региона, изглежда, че Никозия се опитва да наложи свършен факт днес, сякаш е единствен собственик на ресурсите в региона.
Страните в Източното Средиземноморие започнаха да търсят алтернативни пътища извън Турция за пренос на открития в морето природен газ към страните потребители. Забелязва се, че всеки път те се фокусират върху различни сценарии и постоянно държат жив проекта за „Източносредиземноморския газопровод (East Med Pipeline), който е алтернативен път на Турция.
Реакцията на САЩ спрямо стартираните от Турция сондажни операции показва, че се полагат усилия за установяване на нов баланс на силите в региона.

Какво ще направи Турция?

Турция следва да ускори допълнително своите проучвателни операции в предстоящия период, за да открие резервите на природен газ, което е нейно право. Откриването на запаси от природен газ в Източното Средиземноморие е много важна стъпка както за развитието на икономиките, така и за повишаване на благосъстоянието в региона, а освен това и за промяната в уравнението на природния газ.
Турция вече имаше предимство, тъй като е оптималния път за транспортиране на ресурсите от Източното Средиземноморие. Пределно ясно, че сега тя трябва да възприеме коренно различна позиция с вероятността да получи статут на страна производител.
Това вероятно ще бъде единственото решение на проблема с високите сметки за енергия в Турция и за намаляване на несигурността срещу чуждестранните шокове в икономиката.
Ето защо, предписанието за премахване на външната енергийна зависимост на Турция зависи пряко от запасите на природен газ, които ще бъдат открити в Източното Средиземноморие.

Превод и редакция: Иван Христов