В този общински съвет на Пловдив дебатите и решенията минават по- спокойно, не със силно и яростно противопоставяне между политическите сили и техните представители. Това прави сесиите по- малко атрактивни, но това е по- работещо и по- продуктивно. Оценката е на председателя на местния парламент Савина Петкова в интервю за Радио Пловдив и ден преди представянето на нейния отчет пред общинските съветници.
 
 

Понякога щипка екзотика е нужна, за да разсее залата или свали градуса на напрежението. Наказанията в правилника за работата на съвета не ги чета и не желая да ги прилагам, защото не съм наставничка или дружинна ръководителка на колегите си.

Петкова определи като успех за Общинския съвет намаляването на предложенията, които влизат за гласуване в извънреден порядък. Това дава възможност съветниците да получат навреме проектите,  да се запознаят с тях, да поискат допълнително информация от администрацията. Приемане "на крак" на решенията създава рискове те да не са добре изработени в правно отношение. 

Председателят на Пловдивския общински съвет е убедена, че градът ни готов да бъде Европейска столица на културата.  Тя призна, че има забавяне на строителството и ремонта на инфраструктурните обекти в града, но не смята, че това е фатално. 

Това, че на първи януари няма да има рязане на ленти, не е приятно, но не трябва да го приемаме, че светът ще свърши. Самата идея на ЕСК включва и това рано или късно тези  проекти да завършат и да останат част от наследството на домакинството ни.

Тя изрази съмнение, че реновирането на кино „Космос“ ще се случи и догодина, заради продължаващи съдебни дела и неясна визия. 

Не е политически коректно това, което ще кажа. Страхотно е, че сме спечелили формата, това е невероятна възможност за голям културен живот, реклама и туристически поток. Но Пловдив е съществувал хилядолетия и без да е бил ЕСК.  Оптимист съм че 2019-та година ще мине добре, ще останат културни прояви и фестивали, които ще се превърнат в традиция. Ние сами си създадохме  прекалено големи очаквания. В крайна сметка животът си върви и тече. 

В изборната 2019-та година Савина Петкова очаква предизборна атмосфера в залата на общинския съвет.