След като направи предложенията си за министри и министър-председател, Слави Трифонов представи и приоритетите на своя евентуален кабинет.

ИТН няма да прави коалиции, прави собствен кабинет. Премиер - Николай Василев

Сред тях са изграждане наново на Детска болница, приватизация на Българската банка за развитие, построяване на достатъчно детски градини за всички неприети деца. Сред най-любопитните приоритети обаче несъмнено е подаването на заявление за членство на България в Европейската космическа агенция и изпращането на българи в НАСА.

"Само България не членува в Европейската космическа агенция. Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА. Ще направим всичко възможно към тях да се присъедини и един северномакедонски астронавт. За не гледаме надолу в земята от срам, което правим напоследък, а да започнем да гледаме нагоре към звездите", обоснова се Трифонов.

Ето и останалите приоритети, по реда, по който ги представи лидерът на "Има такъв народ".

1. Построяване на необходимия брой детски градини, независимо дали са 50, 60 или 100, "колкото трябва, толкова", казва той. По думите му те ще поемат всички деца без места в София, областните центове и други градовете на страната.

2. Построяване на чисто нова детска болница.

3. Закупуване на хеликоптери за медицински и спасителни цели, отново с уточнението "колкото трябва, толкова".

4. Концесиониране и построяване на всички останали магистрали, автомагистрала "Хемус": Ботевград - Видин - Велико Търново - Русе, както и автомагистрала "Черно море" от румънската граница през Варна и Бургас до турската граница.

5. Закупуване на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели и предоставяне на необходимия софтуер на системата на образованието.

6. Стартиране на приватизацията на ББР - 51% мажоритарен пакет на стратегически инвеститор и 49% през Българската фондова борса.

7. Рязко подобряване на прозрачността при обществените поръчки и изкореняване на порочните практики:

- милиарди левове да се харчат от държавни структури без конкурсни процедури;

- милиарди да се плащат авансово на изпълнители;

- редица ремонти да се представят за аварийни с цел заобикаляне на закона за обществените поръчки.

8. Въвеждане на решаваща мярка - преобладаващо участие на външни членове и наблюдатели в оценителни комисии.

9. Извършване на бързи съкращения в държавната администрация и най-после въвеждане на дигитализация на услугите.

10. Промяна в избирателната система - въвеждане на мажоритарен вот, на електронно гласуване и на партийна субсидия от 1 лев.

11. Закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

12. Ускорено израждане и пускане в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция.

13. Потвърждаване на заявлението за членство на България ОИСР, в Еврозоната и в Шенгенското споразумение.

14. Подаване на заявление за членство на България в Европейската космическа агенция и изпращането на двама българи - мъж и жена, в НАСА. "Ще направим всичко възможно към тях да се присъедини и един северномакедонски астронавт" - с това Трифонов обобщи приоритетите на кабинета.

Основните въпроси, които следват от всичко това, са два: Ще получи ли кабинетът на ИТН подкрепа в парламента, а и от кого, или ще вървим по вече познатата пътека – нови предсрочни избори?