Няколко варианта за развитието на войната в Украйна начерта вицепремиерът Асен Василев, заявявайки, че който и вариант да се случи, страната ни ще бъде във военна икономика за следващите 4-5 години.

"Ще има постоянна несигурност - за петрола, газа, затова е нужно да се огледат всички логистични пътища, които биха били засегнати, как ние да се подсигурим, за да има това минимален ефект за българската икономика. Всеки ден това, което ние правим, е да сме готови за различни варианти. Това което се случва с България и хората  - ние да не бъдем ударени тежко. Че ще бъдем, ще бъдем, както е цяла Европа", коментира Василев.

 Според него обаче въпреки тежката ситуация нямало да има драматично обедняване на българите. Цените на енергоизточниците ще бъдат по-високи в целия свят, цените на храните ще се качат, логистиката, особено Черноморската ще стане много по-скъпа, призна обаче вицепемиерът пред БНТ.

Относно искането на превозвачите за оставка и падане на акциза Василев отговори, че акцизът не може да бъде намален.

"Махайки акциза, превозвачите казват - дайте ни милиард и половина субсиии. Д ги вземем от данъците на всички работещи граждани. Истинският въпрос е другите искат ли да финасиратс над 1 млрд.лв.превозвачите?", попита Василев.

Скандален запис от срещата премиер-превозвачи

Превозвачите обидени на Петков, той им бил посочил вратата