Днес българите гласуват, за да изберат 240 народни представители в бъдещото 46-о Народно събрание.

Изборите са предсрочни, след като избраният три месеца по-рано (на 4 април) 45-и парламент за първи път в най-новата история не успя да излъчи правителство.

Те се организират от служебното правителство на ген. Стефан Янев, което бе назначено от президента Румен Радев. За тях ще отговаря нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) начело с предложената от "Има такъв народ" Камелия Нейкова.

Какво е новото на тези избори?

Макар и да имаше кратък живот, 45-ият парламент направи някои промени в Изборния кодекс. Изборите обаче остават пропорционални, като депутати ще се избират от кандидатски листи с възможност да се отбележи предпочитания за отделен кандидат (преференция).

Най-голямата разлика е, че на 11 юли в големите секции ще се гласува само и единствено с машини. Вот с хартиена бюлетина ще се допуска само при технически проблеми и форсмажорни обстоятелства.

За първи път и в секциите с 300 и повече избиратели в чужбина ще се гласува само и единствено с машини.

Район "Чужбина" обаче няма да има. България е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР). Промени има и при образуване на секции в чужбина - няма ограничение за откриване на секции извън ЕС, както и са необходими по-малко заявления за една секция - 40 вместо 60.

Изборният ден отново започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.

Кой има право да гласува на парламентарните избори?

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. По данни на ЦИК в избирателните списъци за предишните избори (на 4 април) са 6 789 605.

Как да проверя адреса и номера на избирателна секция?

Всички български граждани могат да проверят по електронен път номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват на изборите за Народно събрание на 11 юли. Справката може да се направи в сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) - тук, както и със SMS на номер 18429 на цена 25 стотинки без ДДС.

В текста се изписва единствено ЕГН и системата връща съобщение с номера и адреса на избирателната секция. Справка може да се направи и на телефон 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна.