България да предостави на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, реши с 11 гласа „за“, четири „против“ и един „въздържал се“ парламентарната комисия по отбрана днес.

Предложението е част от проект за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, който беше внесен по-рано днес от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС. 

В него се предлага България да дари на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип. Министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се конкретният списък да бъде готов през януари или февруари. Списък с неизправната техника има и сега в Дирекция "Логистика" на Министерството на отбраната, но трябва да се отсее каква част от нея може да бъде дадена.

Нинова: Военната помощ за Украйна трябва да спре

Манол Манолов от БСП поиска да види списъка, за да реши как да гласува, макар че формацията му е против помощта за Украйна.

Ако документът бъде приет, Министерският съвет ще бъде задължен да преговарят с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за "усилване на отбранителните способности на България", както и да поиска възстановяване на средствата за транспорта по Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника.

Депутатите решиха: Даваме БТР-и на Украйна

Комисията по отбрана се събра за извънредно заседание, за да гласува проекта на решение. На него присъства заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който заяви, че България има възможност да обучава механизирана рота, като има подходяща база за настаняване, инструктори и полигони.

Остри нападки дойдоха от "Възраждане" и БСП. Николай Дренчев от "Възраждане" заплаши колегите си с военен съд, а Борислав Гуцанов попита Запрянов дали не го е срам, че в "есента на живота си" подкрепя подобни действия. Той настоя за оттегляне на предложението и предупреди Запрянов, че за всеки идвал Видовден.

"Въобще не се срамувам. Моята практика в армията е над 50 години. Всичко, за което говорим, е неизправно, не е възможно да бъде ремонтирано в България, документацията. Ако стоят, ще трябва да ги унищожаваме и да даваме пари. Подкрепям това предложение по съвест, нямам аспирации за политическа или административна кариера", каза Запрянов, цитиран от "24 часа".

Комисията по отбрана прие предложението, предстои да бъде гласувано и в пленарната зала.