Най-много от младите хора до 30 години са гласували за "Има такъв народ", показват данните от екзитпол проучването на "Алфа Рисърч" за демографския профил на гласоподователите.

ГЕРБ и БСП са събрали почти по равно от вота на избирателите над 60 години.

Според данните 30% от гласоподавателите между 18 и 30 г. са дали гласа си за "Има такъв народ". 19 на сто от младите са гласували за Демократична България, а 15% за ГЕРБ.

За ДПС гласа си са дали 12% от младите избиратели, за БСП – 6%, а за "Изправи се! Мутри вън!" – 3 на сто.

От хората межзу 25 и 60 години най-много са гласували за ГЕРБ – 25%. 23 на сто от тях са дали гласа си за ИТН, а 14% за Демократична България, 12 на сто за ДПС, 10% за БСП и 6 на сто за "Изправи се! Мутри вън!".

28 процента от гласоподавателите над 60 години са дали вота си за БСП, а 26% – за ГЕРБ, показват още данните. За "Има такъв народ" са гласували 12 процента от тях.

Изследването на "Алфа Рисърч" показва, че почти половината от жените, които са отишли да гласуват на днешните избори, са дали вота си за ГЕРБ и за ИТН.

Според данните за ГЕРБ са гласували 24 процента, а за "Има такъв народ" – 20 на сто.

Подобно е разделението и при мъжете – 23 на сто са гласували за ГЕРБ, а 22% за "Има такъв народ".

9% от гласувалите за ВМРО на изборите през април сега са предпочели да дадат гласа си за партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", сочат още данните на "Алфа рисърч".

6% от гласовете на партията на Красимир Каракачанов пък отишли при ГЕРБ-СДС. БСП обира 3% от ВМРО, а "Демократична България" и "Изправи се!Мутри вън" по 2%.

От гласувалите през април за патриотичната коалиция Воля и НФСБ сега най-много гласове отиват при ГЕРБ-СДС и "Изправи се! Мутри вън". Двете коалиции дърпат по 7%.

Гласовете от ГЕРБ-СДС пък отишли при "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП. Столетниците губи гласове в полза на "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС, "Изправи се! Мутри вън". 2% от гласувалите за ИТН през април сега отишли при ГЕРБ, толкова и при ДБ.