Парламентът реши договорът между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" да бъде даден на прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Това гласуваха депутатите на извънредно заседание в петък. То беше свикано по искане на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), след като председателят на временната комисия, избрана да направи анализ на споразумението - депутатът Жечо Станков от ГЕРБ - отказваше да внесе изработения доклад за разглеждане в пленарната зала.

В началото на заседанието стана ясно, че докладът на временната комисия не е внесен от Станков. Той каза, че причината е постъпило писмо от Българския енергиен холдинг със секретен гриф, както и с факта, че срокът на комисията изтича след една седмица.

"Не може да ме упрекнете, че не съм внесъл предложение за извънредно заседание за доклад", каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Същевременно Борислав Гуцанов от БСП каза, че в секретното деловодство няма постъпила нова секретна информация, предаде svobodnaevropa.bg. Жечо Станков предложи да бъде гласувано докладът да бъде предаден на прокуратурата и ДАНС преди той да е внесен. Депутатите обаче не се съгласиха. След дадена почивка бяха внесени два идентични доклада - единият от тях от Станков.

След първоначалния си отказ да внесат доклада депутатите от ГЕРБ насочиха дебата към това защо договорът не е бил предоговорен до момента от правителството на Николай Денков, част от което беше и ГЕРБ.

В момента служебен министър на енергетиката е Владимир Малинов. Той беше директор на "Булгартрансгаз", а по времето на подписването на договора с "Боташ" беше в борда на директорите. Друг член на борда е Делян Димитров - съпруг на пиара на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

Какво представлява договорът

Договорът между българската държавна компания "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" сключен в началото на 2023 г. от служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев.

Договорът е за 13 години, като с него се дава възможност на България да използва терминали на "Боташ" за доставката на до 1,5 млрд. куб. м газ годишно. В замяна Турция получава такси и право да ползва българската газопреносна мрежа.

Според депутати от БСП и ПП-ДБ в договора е записано, че България трябва да плаща по 1 милион лева на ден, независимо дали пренася пълното количество газ или не. Освен това според тях е вероятно пренасяният газ да е руски.

В края на 2023 г. Европейската комисия започна антимонополно разследване на сключения договор. След съобщението на ЕК в България беше сформирана и временната парламентарна комисия, която да проучва сделката. Тя беше подкрепена от всички партии с изключение на ДПС.

Тя приключи работата си през април, като беше изготвен доклад, който трябваше да бъде внесен в парламента. Председателят на временната комисия Жечо Станков от ГЕРБ първоначално отказа да направи това.

Той не е публичен, но според нейни членове е бил подписан от всички 12 депутати в нея. Те смятат, че договорът съдържа неизгодни клаузи и ощетява интересите на България. Препоръката е да бъде даден на прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).