С лек гаф тръгна тестването на машината за гласуването. В Централната избирателна комисия в момента се провежда демонстрация с машините за електронно гласуване.

Експериментът ще покаже колко души реално ще могат да дадат гласа си от една машина за един час и така се изчисли по колко време ще отнеме гласуването на всеки отделен избирател, предаде репортер на GlasNews.bg.

Това трябва да даде представа в кои секции ще са необходими повече от една машина и колко още машини трябва да се купят за вота на 11 юли. 

Начало на демонстрацията даде председателката на ЦИК Камелия Нейкова. При самото стартиране обаче машината даде грешка при принтиране на протокола. Наложи се рестартирането й. След това симулираното гласуване вече можеше да започне.

Експериментът стартира в 13:00 часа и приключи в 14:00 часа.

За един час са гласували 75 души, отчетоха от ЦИК след края на експеримента. 

Голяма част от гласувалите днес за първи път го правят с машина. На някои от тях е поставена задача да гласуват за партии, които се намират на втора страница, да се връщат и да променят вота си. Идеята на това е била да се симулира забавяне. Такъв експеримент ще се проведе в Доброславци и в Сливница.

Предвижда се в секции, в които са гласували над 450-500 избиратели, да се постави втора машина. Но все още не решено при каква точно граница да се предриеме тази стъпка.

След анализ на днешните данни и тези на следващите експерименти, ще стане ясно колко машини ще се наложи да бъдат закупени.

Гледайте НА ЖИВО: