Втората консултация при президента Румен Радев с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС започна току-що.

"Вижданията ви за дейността на новия парламент и характера на бъдещото управление са важни за всички граждани и за нас. Вие сте формация с богат опит в политическия живот на страната и вярвам, че на този опит трябва да съответства политическата ви мъдрост. Надявам се обаче, че разбирате, че след изборите има промяна и всички трябва да се съобразят с нея", заяви президентът.

"Последните две служебни правителства, които назначих стабилизираха страната и показаха, че може да има обединение между хората с различни политически възгледи. Вие вече се заявихте като конструктивна опозиция, хората очакват това от вас. Мога да ви уверя, че така както бях критичен към вашето управление, така ще бъда и към всяко едно друго.", уточни Радев.

Петков към президента: В най-къси срокове да дойдем при вас с готовност за мандат

"Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция", посочи от своя страна Десислава Атанасова. 

"Обещавам, че ако правителството има нужда от опит и съвет, те ще ги получат. Обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана, ще бъде сочена, не само защото позицията на опозиция го изисква, а защото за да има добро управление, е нужно да има силна  и знаеща опозиция", каза още Атанасова. Тя подчерта, че оптимизмът на президента за работата на служебното правителство не съвпада с тяхната. Според ГЕРБ служебния кабинет не се справил с кризите.

"Трябва нов тип диалог между партиите в Народното събрание, трябват мостове. През тази година считам, че и служебното правителство, и президентската институция положиха усилия да го разделят допълнително, продължи тя.

Атанасова настоя, че институциите трябва да бъдат гарант за свободата и призова президента да вземе отношение и да събере необходимата информация - "защо и кой е издал заповед една медия (в."Труд") да осъмне с барикадиран вход и невъзможност служителите да влязат на работните си места".

Очаквайте подробности!