„ГЕРБ трябва да бъде държана далеч от изпълнителната власт, както и ДПС. Това е наш ясен ангажимент. Да пуснете ГЕРБ в изпълнителната власт, е като да оставите дете само в сладкарница“. Това каза Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Относно предложението на ГЕРБ да се състави кабинет с „носеща конструкция“ ГЕРБ-ДБ Мирчев коментира, че партията на Бойко Борисов иска да си измие ръцете с „Демократична България“.

„Още в предния парламент Христо Иванов (съпредседател на ДБ - б.р.) много ясно се обърна от трибуната на Народното събрание към новото мнозинство между ГЕРБ, ДСП и „Възраждане“ и им каза: „ако сега свалите правителството, нямате план какво да направите оттук нататък. Когато дойде нов парламент, също нямате план, нямате партньор. Сега се вижда, че ГЕРБ няма партньор“, напомни Мирчев в ефира на bTV.

ГЕРБ ще се опита да сформира кабинет, България има нужда от такъв

Той посочи като осоновен проблем липсата на борба с корупционния модел. 

„Освен на думи и на пресконференции, ГЕРБ трябва да предприеме реални действия по отношение на разрушаване на корупционния модел. Ако искаме да променим страната, трябва да започнем от там. ГЕРБ в тази посока не правят нищо“, заяви Мирчев.

Представителят на ДБ признава, че са допуснати грешки при управлението на четворната коалиция – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“. По думите му една от тях е начинът, по който беше арестуван лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Ние разбрахме от медиите за този арест", уточни Мирчев.

ДБ ще реши кого да подкрепи за председател на 48-ото Народно събрание след дискусия в парламентарната група, обяви той.