Депутатите днес ще гласуват четвъртия вот на недоверие на БСП срещу третия кабинет на Бойко Борисов. Вотът е заради провал в екологичната политика с мотиви водната криза в Перник, изобилието на вносен боклук в България и мръсния въздух.

Дебатите по вота бяха в петък миналата седмица и по традиция на тях не присъстваше премиерът.

"Правителството на Борисов вече е риск за България. Досега беше вредно, сега е риск за България. Оставането на му на власт гарантира нови кризи. Всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при представяне на мотивите си.

Простите сметки показват, че кабинетът и този път ще оцелее. Единствено от ДПС са обявили официално, че ще гласуват „за“ вота на БСП. Двете партии имат общо 104 народни представители, а за да мине вотът на недоверие трябва да бъдат събрани 121 гласа. От партията на Веселин Марешки „Воля“ не казват ясно как ще гласуват. “Независимите” депутати от “Атака”, които са 6, обявиха, че ще определят „своето отношение към вота на недоверие при неговото гласуване“, но е малко вероятно да го подкрепят.