Номинираният от "Продължаваме промяната" депутат Андрей Гюров се оттегли от надпреварата за поста управител на Българската народна банка, но неговата партия няма да подкрепи другия претендент - депутата от "Има такъв народ" Любомир Каримански, с което на практика се проваля и третият опит да се избере наследник на сегашния гуверньор Димитър Радев, който остава начело на централната банка.

Андрей Гюров се оттегля от битката за шеф на БНБ

Това стана ясно в неделя след като Гюров обяви оттеглянето си с пост във Фесбук, а по-малко по-късно извънредно изявление даде премиерът Кирил Петков и потвърди отказа на техния кандидат. Той обаче обяви, че Каримански няма да бъде подкрепен при гласуването на избора му в пленарна зала.

"Позицията управител на БНБ е много важна. С чия подкрепа тя се избира има огромно значение. Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избора за тази позиция, която да бъде решена от ГЕРБ или ДПС", посочи министър-председателят, цитиран от mediapool.bg. Кандидатът на "Продължаваме промяната" ме информира за решението си да изтегли кандидатурата си. Гюров не желае да е пречка за важните цели на правителството. "Продължаваме промяната" няма да подкрепи Любомир Каримански заради притесненията, свързани с неговата биография, които вече сме споделили", каза още Петков.

Предстои да се види каква ще е реакцията на останалите двама партньори в управленската коалиция - БСП и "Демократична България", които в края на седмицата призоваха да бъдат оттеглени и двамата номинирани.

До това развитие на нещата се стигна, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че няма абсолютно никаква причина да оттегли кандидатурата на Каримански за управител на Българската народна банка. Това написа той в профила си във Фейсбук в неделя, за когато е насрочена лидерска среща на коалиционните партньори в правителството. На нея се очакваше "Продължаваме промяната", БСП, Има такъв народ" и "Демократична България" да се опитат да намерят изход от нажежената ситуация с разделението в коалицията за това кой от двамата претенденти за поста да бъде подкрепен в пленарна зала.

"Цялата тази история за избор на управител на БНБ започва да прилича на мелодрама, с елементи на сапунен сериал. В България има закони, най-добре е те да се спазват. Всичко останало са емоции и фантазии", посочва Трифонов.

"Няма да оттегля кандидатурата на Любомир Каримански - той е добър специалист и достоен кандидат. И парламентът ще реши. Такъв е законът", обяви шоуменът.