Всички трябва да подходим отговорно и да предотвратим предсрочни избори. Ще участваме в това заедно с "Продължаваме промяната", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов след консултациите с ПП за съставяне на правителство.

Започнаха преговорите между ДБ и ПП за съставяне на правителство НА ЖИВО

Той добави, че излиза от срещата с оптимизъм, а "тласкането на България към нови избори е безотговорно".

По думите му това, което е свършено в последните месеци, е дало добра основа за посоката, по която трябва да се продължи. "Обсъдихме програмата, да, споделям оценката следващият кабинет да стъпи върху много ясна програма, която да дава база и приоритети, през конкретни теми в парламента да се търсят национални съгласия", подчерта още Иванов.

Сред акцентите той изброи Шенген и Еврозоната, модернизацията на българските въоръжени сили, както и общата модернизация на сектор Сигурност. Още теми са важни - образование, култура, демография, каза Иванов и добави, че диалогичността трябва да се подобри.

Иванов каза, че излиза от срещата с оптимизъм, а тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. За мен това е най-важният залог, колкото и да е сложно, мандатоносителите ще успеят, каза съпредседателят на "Демократична България".

Очаква сега да бъде изградена много по-добра конструкция на кабинет. Червени линии не сме чертали, смятаме, че запазвайки онези ангажименти пред българските избиратели, по необходимост трябва да успеем да комбинираме промяната с една смислена диалогичност по национални теми и прозрачност.