Вицепрезидентът Илияна Йотова пристигна тази сутрин в Първомай, където е гост на празника на града. Тя поздрави всички за Международния ден на труда и на работническата солидарност, като заяви, че Първомай е едно страхотно място и уточни, че това е една от най-бързо развиващите се общини. Тя пожела на кмета и неговия екип да бъдат все така амбициозни за интересите на хората от Община Първомай.

Вицепрезидентът коментира и актуалните политически теми. По въпроси за предизборната кампания, тя заяви, че се надява и пожелава да бъде разума и да започнат големите разговори за бъдещето на България, предаде TrafficNews.bg.

“Аз пожелавам днес една разумна предизборна кампания, в която да се говори за най-важното, извън злободневието. Да започне големият разговор за бъдещето на България.Това много липсва на нас българските граждани. Това вглеждане в партиите, в скандалите, в компроматите, в политическия егоизъм, всеки да пребори другия, но не с цената на новите идеи, не с цената на това какво трябва да правим в България всички ние, според мен е път за никъде. Затова много се надявам, че тази кампания ще има друг дух и други послания, независимо от нейното начало”, заяви Йотова.

По темата за новия закон свързан с хазарта и рекламата в медиите, тя коментира, че бързо приетите закони винаги показват след това, че не работят.

Депутатите решиха за рекламата на хазарта

“Аз не зная какви са точно мотивите, не зная дали е направена достатъчно оценка за резултатите за последствията от този закон, така както би трябвало с всеки един закон в българското законодателство”, допълни тя.

На въпрос дали тази промяна се прави предизборно, Йотова коментира, че закони, които се правят в последната минута -в 12 без 5 и то на извънредни заседания, това съмнение винаги стои. Вицепрезидентът коментира казуса с държавната детска болница и приетото решение на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница.

“За мен това беше изненада, цялата философия на промяната в конституцията на текстовете, това поне бяха мотивите на тези, които бързаха по време на един друг голям празник на Коледа да приемат тези промени. Беше за това, че служебните кабинети да изпълняват най-важната си функция да подготвят прозрачно и честно провеждане на изборите. Това са големи решения. Сериозни решения. Единственото нещо, което мога да коментирам е частната болница да не елиминира и да не заплашва строежа на държавната детска болница, която поколение българи чакаме”, каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът добави, че след изграждането й, държавната болница трябва да дава достатъчно възможности и мотиви на добрите педиатри. “Всичко останало е на съвестта на служебния кабинет, който подписа това решение, впрочем няма как да не забележим и да не коментираме, че много правителства някак си се пазиха от това да подпишат подобен договор. Дано мотивите на г-н Главчев са достатъчно убедителни”, каза Йотова. Очаквам парламентарната трибуна да не бъде ползвана от партиите, които и сега съставляваха народното събрание, защото тогава за каква равнопоставеност на политическите субекти можем да говорим, след като едните ще могат да използват парламентарната трибуна за предизборна цел, а останалите, които не са в парламента, разбира се, няма да имат тази възможност. Така че, когато говорим за демокрация, за демократични принципи те трябва да се спазват, а да не стоят само на хартия и като предизборен лозунг”, завърши вицепрезидентът.