До две седмици трябва да има ново коалиционно правителство на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България".

С тази нагласа са лидерите на четирите формации, след като в събота приключиха преговорите на работните групи по 18 теми на бъдещото управление.

Бюджетът за 2022 г. да бъде приет през февруари, а през юли да има актуализация, договориха още четирите формации по темата финанси.

Премахване на визите за българи за САЩ и подобряване на отношенията със Северна Македония чрез откриване на самолетна връзка София - Скопие пък са приоритетите във външната политика, които също бяха договорени.

Формулата за кабинет е 8-4-3-2, разкри Гечев

"Това бяха 18 много интензивни разговора, но нямаше тема, в която да сложим българския интерес и да не постигнем огромно съгласие. Това означава, че няма значение дали сме леви, център или десни. Пожелавам да изпълним всички точки с реални действия и след 4 г. България няма да изглежда по този начин", обобщи след края на продължилите 6 дни разговори съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Днес той и Асен Василев трябва да проведат лидерски срещи с водачите на останалите три формации, на които да бъдат изчистени останалите след работните групи спорни моменти. След това започват и разговорите за имената на министрите.

До момента според информация на "24 часа" имало само две сигурни - Асен Василев за министър на финансите, а служебният вътрешен министър Бойко Рашков да запази поста си и в редовен кабинет.

Образователният министър Николай Денков се очаква да е един от членовете на служебния кабинет, който да получи предложение да продължи работата си. Той бе и експерт от страна на "Продължаваме промяната" при дискусиите по темата образование през миналата седмица.

Представители на различните партии вече коментират, че яснота за кабинета ще има след около две седмици – между 6 и 10 декември. Ако все пак формациите бъдат експедитивни и уточнят детайлите в близките дни, НС проведе първото си заседание на 3 декември, а кой влиза в правителството се избистри в началото на следващата седмица, то напълно реалистичен е вариантът президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат на "Продължаваме промяната" на 10 или на 13 декември.

Това пък означава, че е възможно новият кабинет да мине през пленарна зала и гласуван в дните около 15 декември.

А апетитът идва с яденето – почти всички преговорящи партии анонсираха, че очакват пълен 4-годишен мандат на новото правителство.

Има ли правителство, ГЕРБ ще го подкрепи – Борисов го обяви