Кандидатът за президент на ВМРО доц. Милен Михов в момента не работи във Великотърновския университет. Уволнен е дисциплинарно "за уронване на престижа на Университета". Това посочват в официална позиция на сайта и Facebook страницата от Ректората.

От ръководството на вуза били изненадани, че кандидат-президентът е представен като доцент от ВТУ.

ВМРО издигна кандидатурата си за президент

"Сред мотивите за уволнението му има такива, от които би следвало да се заинтересува и Прокуратурата", се казва в позицията.

Сред изредените причини за отстраняването са, че в нарушение на закона провеждал политическа дейност във висшето училище, саботирал работата на Академичния съвет, създал международен проблем с Италия и нейни граждани, които се обучават дистанционно в Центъра за квалификации във ВТУ.

В мотивите са упоменати и възпрепятстване решаването на въпроси, свързани с ВТУ в Комисията по образование в НС, обидни изказвания срещу ректора.

"Като помощник-ректор на ВТУ в периода 2007-2015 г. е отговорен за фактическия фалит на Университета (над 6 милиона дълг)", продължава списъкът с провинения. Допълнен е и с подстрекателство и организиране на поредица от запори на сметките на ВТУ, опит за незаконна намеса, в качеството му на народен представител, при образуването и воденето на дела по негови сигнали срещу ректора.

Доц.Михов публикува официална позиция на сайта на ВМРО, в която потвърждава, че е уволнен със заповед на ректора на ВТУ проф. Христо Бонжолов от 3 септември 2021г.

"Само че за това съобщих първо аз, на собствената си страница. След 33 години преподавателска и научна дейност в университета за втори път съм отстраняван от един и същи ректор", посочва доц.Михов и припомня, че след 2-годишна съдебна борба е възстановен на работа.

"Заради мои критични позиции в качеството ми на член на академичната общност, изразени към органите на управление, бях репресиран, заплашван и накрая отново уволнен. Трудово-правният спор вече е в съда. С това на този етап темата за мен приключва", казва кандидат-президентът на ВМРО.