„По време на съвета за сигурност бях информиран от службите, че ескалацията на напрежение между НАТО и Русия е реална. Ние гледаме на това като на сериозно предизвикателство и следим на ежечасна база всички развития“, каза премиерът Кирил Петков пред Народното събрание по време на извънредно заседание, свикано от ГЕРБ-СДС.

Деескалацията с невоенни средства на напрежението между НАТО и Русия е основен наш приоритет, каза премиерът.

„България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема“, каза още Петков.

„Нашата идея е да не сме консуматори на сигурност, а да сме конструктивни партньори и съюзници, да сложим армията като приоритет в нашата стратегия“, каза още Петков.

Пред депутатите той повтори, че ще се инвестира в българската армия и по този начин кризата ще бъде използвана, за да се видят проблемите и къде точно да се инвестира.

„Ние сме информирали нашите съюзници в НАТО, че могат да разчитат на нас както като съюзници, така и като част от Европейския съюз. Следим ескалацията, работим за деескалация с всички дипломатически мерки“, каза Петков.

Той се обърна към депутатите, като им каза, че се надява да разебрат, че тази стратегия е най-логичната.

Още кораби, още изтребители - НАТО засилва присъствие в Източна Европа

Кирил Петков: Няма две категории членки на НАТО и всички сме равнопоставени