Министерството на външните работи е запознато с всички предложения на френското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от ведомството.

В Северна Македония е в ход вътрешна процедура за приемане на предложението по преговорите, за което е необходимо да се изчака малко време. Евентуални спекулации по въпроса в България през този период биха могли да се отразят негативно върху процесите в съседната ни държава, заявиха още от министерството.

За утре президентът Стево Пендаровски свита заседание на Съвета за сигурност, на което ще бъде разгледано предложението на френското председателство.

А премиерът Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи защитиха предложението с аргумента, че с него македонският език става официален в Европейския съюз.

България може да има каквато си иска за позиция за македонския език, но това не е позиция, приета и от Европейския съюз, заяви Буяр Османи. По думите му въпросът с македонският език е решен и всички лъжи, свързани с него, трябва да бъде развенчани.

"В тази рамка пише чист македонски език, без никакви добавки. И от този момент става официален език на Европейския съюз в преговорния процес, а след това и при членството в ЕС."

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език. България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката, каза още Буяр Османи.

Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорците, хърватите и българите, каза външният министър на Северна Македония.

"Предишното предложение, което беше отхвърлено, казваше - конституционните промени, а след това начало на преговори. Сега има начало на преговори, първа междуправителствена конференция, започване на преговорите, цялостен процес на скрининг, до приключване на скрининга и преди отваряне на първата преговорна глава трябва да направим конституционните промени."

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет,предаде БНР. Премиерът Димитър Ковачевски написа във Фейсбук, че са се появили много лъжи и спекулации около така нареченото френско предложение. Той също изтъкна, че македонският език ще бъде официален в Европейския съюз.

Ковачевски разговаря снощи с Дерек Шолет - съветник в Държавния департамент на Съединените щати, и е изразил благодарност за интереса към Северна Македония в ключови моменти.

Тази вечер в 20 пред сградата на правителството в Скопие опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу предложението на френското председателство.

За тази вечер в София е насрочен протест пред Френското посолство под мотото “Защити българите в Македония”.

Припомняме, получилият мандат за формиране на правителство Асен Василев от "Продължаваме промяната" коментира днес, че българските управляващи са свършили своята работа  по предложението за преговорния процес на Скопие.

"Ние си свършихме работата и виждате, че колегите от Северна Македония по една или друга причина смятат това предложение за прекалено пробългарско. Нека да сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблеми на съседите, а не на нас", каза Василев след разговорите с "Демократична България" за формиране на правителство.