Асен Василев се изрази цветущо, което предизвика бурно неодобрение в залата на НС.

По време на дебатите по поискания вот на недоверие на кабинета "Петков", вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви от парламентарната трибуна: "Дефицитът е 4,1 процента с COVID мерките и 2,5 процента без тях, точно както беше одобрен от парламента в края на януари. Това е дефицитът в България и той е един от най-ниските дефиците в Европейския съюз тази година.". Той добави, че има растеж на вноса: "При 55% ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарастне вноса. Износът расте доста, дори ако махнем ефекта на инфлацията, расте с 20% във всички стокови групи".

"Износът расте и той не расте заради вашата опорка, която казвате, че расте заради износа на оръжие, а расте във всички сфери на икономиката", добави Василев, обръщайки се към своите колеги.

По повод твърдението за "заробващ дълг", Василев отговори:

"Ние заварихме дълг от 31 млрд. и 218 млн. лв., към момента той е 30 млрд. и 462 млн. лв. или той е намален", заяви министърът на финансите. "България има третия най-нисък дълг спрямо БВП в Европейския съюз", категоричен е министърът на финансите Асен Василев.

"Това, което виждаме в момента е дъг, който е нисък", добави Василев.

Василев прочете и част от рейтинга на Международната рейтингова агенция "Фич" от 18 юни тази година: "Икономическото развитие през първото тримесечие на 2022 година се задържа изненадващо добре. Фич Рейтинг продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 година".

"Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя е, да "да го ду*хат бедните", извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията.", изрази се цветущо Василев, което предизвика бурно неодобрение в залата на НС.

Дебатът по вота на недоверие започна НА ЖИВО